Deltog i kultfilmen – gör den till musikal

Jimmy Ulller har gjort tusentals scener i sin karriär, nu ska han återvända till en gammal i ny tappning. Kulturprofilen vill göra teater av kultfilmen Dogville, där han spelade Stellan Skarsgårds ryggtavla.

"Stunt låter ju coolare", säger Jimmy Uller om den japanska filmbroschyren till Dogville som hans bror hämtat.

"Stunt låter ju coolare", säger Jimmy Uller om den japanska filmbroschyren till Dogville som hans bror hämtat.

Foto: Fredrik Palmqvist

Linköping2019-03-19 21:38

– Nicole Kidman sa till mig att hon gjorde Dogville som ett kulturellt experiment, trots "dåligt" betalt, säger Jimmy Uller.

Dogville från 2003 är den första delen i Lars von Triers trilogi om Grace, en kvinna som kommer till byn Dogville där tillvaron snart von Trierskt flippar ur. Filmen var spetsad med stjärnglans av ikoner som Kidman, James Caan, Stellan Skarsgård - och Jimmy Uller.

– Jag skrev ett brev till von Trier och fick provspela en scen där ett gäng kastade sten mot mig. Jag tror att han ville se hur jag reagerade. Men jag snackade bort gänget, social som man är.

Hela filmen spelades in i en industrilokal i Trollhättan där lastbilar fraktade in dekoren. I Ullers teaterversion måste formaten förminskas.

– Jag har bokat Sagateatern, där får det inte plats med några lastbilar, men jag tänkte att man kan köra runt dekoren med en golfbil.

Premiären på Sagateatern kommer att ske i november i år, i samarbete med Teaterns Hus och Håkan Bäck. Jakob Graf regisserar. Idén om att kunna ens sätta upp en Dogville-teater fick han från Folkteatern i Göteborg.

– Jag såg att de skulle göra om filmen på teatern. Så jag köpte biljetter, åkte dit, såg den och inspirerades av att det faktiskt går att göra Dogville på scen.

I teatern ska Uller spela sin gamla roll som Skarsgårds karaktär, fast med fler repliker. I filmen spelade han Skarsgårds 'bodydouble', när man inte ser ansiktet. På Sagateatern kommer Uller både att synas och höras, både som skådespelare och produktionsledare.

"Jag ska göra karaktären i min egen tolkning den här gången", säger Jimmy Uller
"Jag ska göra karaktären i min egen tolkning den här gången", säger Jimmy Uller
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!