Deltidsbrandmän åker på ambulanslarm

Med början på måndag kommer deltidsbrandkåren i Ljungsbro att börja åka på vissa ambulanslarm – så kallade "i väntan på ambulans-larm".

17 juni 2016 12:00

Deltidsbrandmännen i Ljungsbro har genomgått en utbildning för att så snabbt som möjligt kunna hjälpa människor som drabbas av till exempel hjärtproblem och andningsproblem. Region Östergötland har försett deltidsbrandkåren med sjukvårdsväskor, hjärtstartare och syrgasväskor.

– Vi gör det här för att vinna tid. Vi ersätter inte ambulansen, säger Fredrik Rask, distriktschef vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Deltidsbrandkåren i Ljungsbro blir inte först med att åka på ambulanslarm. Sedan tidigare åker deltidsbrandmännen i Bestorp och Ulrika på vissa sjukvårdslarm och den heltidsanställda personalen på stationerna i Linköping åker på larm – så kallade hjärtstoppslarm – som berör människor som drabbas av akuta hjärtproblem.

– Det har fungerat bra. Vi räddar liv.

Hur ser brandmännen på att få utföra akuta sjukvårdsuppgifter?

– Det finns alltid en oro innan det går i gång. Det kan kännas lite olustigt att inte veta vad som ska möta en. Men det lägger sig och de flesta tycker det känns bra att få göra nytta, säger Fredrik Rask.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist