Det är Janna Aanstoot som kommer att styra skeppet. Take Aanstoot, som en gång i tiden startade De Klomp, nöjer sig den här gången med att vara i bakgrunden. Han har sitt IT-företag att sköta. Janna Aanstoot ska däremot dra ner lite på sina jobbåtaganden som språklärare vid Linköpings universitet och ägna sig åt båten.
– Jag kallar fortfarande henne för båten, men jag vet att det är ett skepp. Vi håller på att bli vänner. Många gånger har jag promenerat längs Stångån och beundrat Esperanzas skönhet. Och när hon dök upp på marknaden visste jag vad jag skulle göra, säger Janna Aanstoot.
Eftersom både båten och maken är från Holland känns det naturligt för Janna Aanstoot att fortsätta på det holländska temat.
– Det känns lyxigt att ta över en välskött restaurang. Men jag kommer att testa nya saker som till exempel att ta hit olika musiker, att försöka få tillstånd att förrätta vigslar ombord och jag vill satsa extra på tjejer och kvinnor, säger hon.
När Janna Aanstoot pratar om tjejsatsningen har hon i minnet att det inte var det lättaste att införa roliga drinkar eller nya viner på ölstället De Klomp. På Esperanza kan hon göra som hon vill.
– Jag drömmer om att båten ska vara så attraktiv att hela stan vill komma hit även på dagtid. Stångån är en fin del av staden som många fortfarande inte har upptäckt, säger Janna Aanstoot.
I mitten av mars anordnas en tvådagarsfest på skeppet. Den första är den tidigare ägarens avskedsfest och på den andra ska de nya ägarna välkomna sina gäster. Den 116-åriga båten behåller sitt gamla namn, men restaurangen ska efter den 16 mars heta De Klipper.
Enligt Janna Aanstoot är anställningsprocessen i full gång även om antalet personal som ska jobba inte är spikat. Hon utlovar också hyggliga villkor för personalen.
– Kollektivavtal är en viktig fråga för mig så givetvis kommer våra anställda att gå under kollektivavtal. Men det kommer att vara säsongsanställningar eftersom båtens främsta verksamhet är säsongsbetonad.