De styrande stoppade egen motion

Moderaten Fredrik Lundén skrev en motion om att kulturhuset Agora i Skäggetorp borde ha verksamhet för seniorer. När han kom med förslaget var inte moderaterna en del av makten. De är de nu – men trots det blev det inget av idén.

12 juni 2019 18:00

Fredrik Lundén skrev sin motion tillsammans med partikamraten Anita Jonasson-Kroon i januari 2018, de ville att Agora skulle ha verksamhet för äldre. Då var det socialdemokrater, miljöpartister och liberaler som hade makten i Linköpings kommun.

Under den tid som tjänstepersonerna arbetat fram ett svar på motionen har makten skiftat och nu när beslut skulle fattas är det Alliansen som styr. Ordförandeklubban sköts av moderaten Niklas Borg.

Motionen borde därför kunna klubbas igenom och bli verklighet omedelbart – men så fungerar inte politik.

Vid kommunstyrelsens möte denna vecka blev det istället miljöpartisten Rebecka Hovenberg som begärde ordet och med viss munterhet i rösten började berömma motionen.

– Jag vill yrka bifall, jag tycker att den här motionen är superbra, sa hon.

Sen hade hon invändningar mot hur den hanterats. Hon påpekade att Fredrik Lundén och Anita Jonasson-Kroon bara föreslagit att berörda nämnder skulle utreda om det är möjligt att ha verksamhet för äldre i Agora. Trots det har endast kultur- och fritidsnämnden fått frågan, ingen har frågat äldrenämnden som enligt Hovenberg rimligtvis bör tillfrågas.

Flera socialdemokrater stämde in i hyllningskören av den moderata motionen. När Fredrik Lundén fick ordet sa han:

– Ja, det är härligt att vara populär. Det är ju synd att den här motionen inte hanterades före valet – för min del alltså.

Här brast ledamöterna ut i ett samfällt skratt.

Även sverigedemokraten Klas Ahlberg begärde ordet:

– Jag instämmer med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är fullt rimligt att utreda förslaget som ju har ett gott syfte.

När alla som ville fått säga sitt framkallade ordförande Niklas Borg dagens andra skratt i församlingen:

– Jag tror att vi gör såhär, vi tar en liten fikabrejk.

Efter pausen löstes frågan genom att beslutet skjuts upp till i höst.

När Fredrik Lundén i efterhand ska förklara varför det blev som det blev svarar han:

– Vi har ett Alliansstyre i Linköping och det är klart att vi måste hålla ihop det. Jag tyckte ändå att svaret blev okej, nu blir det ju ett varv till. Jag hoppas att det kan bli bra i slutändan. Vi är fyra partier som ska jämka ihop oss – så är det i varenda fråga och vi har lite olika hjärtefrågor.

Sen ger han Rebecka Hovenberg rätt i att motionen borde ha hanterats bättre. Även äldrenämnden borde ha fått yttra sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Olsson

Ämnen du kan följa