De kombinerar yoga med paddling

I skogsbrynet vid Ärlångens strand samlades på söndagsmorgonen nio personer på bryggan. De var där för att kombinera två aktiviteter som inte alltid förknippas med varandra, yoga och kajakpaddling.

24 juni 2018 21:00

Ett lugn ligger över badplatsen. Fåglarna kvittrar, fiskarna slår i vattnet och ur en liten högtalare strömmar yogamusik. På två av den u-formade bryggans kanter är yogamattorna, och deltagarna, uppradade. På bryggsidan som knyter ihop dem står Christina Grimsell och ger långsamma instruktioner till rörelserna. 75 minuter yoga står först på schemat för gruppen.

– Att hålla i yoga på en brygga är väldigt speciellt. Det är en utmaning för balansen, man får tänka efter lite mer på vad man utsätter deltagarna för. Sedan vet jag aldrig riktigt själv hur passet ska bli innan. Jag bestämmer inte i förväg, utan det känns mer naturligt att bara go with the flow och se vad jag har för människor framför mig, berättar Christina.

Morgonen är fortfarande sval och himlen grå. Några på bryggan har filtar över sig. En av deltagarna, Svitlana Larsson, brukar inte yoga annars. Men hon tycker mycket om omgivningarna här.

– Det är så vackert och avkopplande att röra sig i naturen. I början låg man på bryggan och efter ett tag kände man doften av hö, och hörde ljudet av någon som körde en gräsklippare en bit bort. Jag är föräldraledig och hemma med tre barn som har sommarlov. Det är skönt att få ladda batterierna lite, säger Svitlana.

Efter passet dukas det upp frukost på en bänk. Stämningen är nedtonad och många är kvar i lugnet från avslappningen. Men ju längre tiden går desto mer pratas det. Och i takt med att energin höjs spricker också himlen upp. När det är dags att gå bort till kajakerna strålar solen.

Den som leder dagen är Julia Wiberg. Hon och hennes man startade Grebo kajak i maj, och det här är andra gången de anordnar yogapaddling. Hon tycker att det är en härlig kombination av två aktiviteter som har fokus på stillhet.

– Kajakpaddlingen är det som är kärnan och utgångspunkten, men sedan har vi olika teman. Vi har också klättring och paddling. Det finns en suverän klätterklippa om man paddlar bort en bit bara. Vi har idéer på fler kombinationer, men vi får se lite vad det blir, säger Julia och ler lurigt.

När gruppen når kajakbryggan har de flesta blivit nervösa, och Julia får gå runt och se till att alla sitter rätt. Sedan glider de ut, en efter en, och ingen välter. I alla fall inte de första femtio meterna, innan de svänger runt vassen och utom synhåll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa