Därför smällde det över Linköping

På torsdagen samlades Wiknings-commissionen för att fira sjusovaredagen. Det firades traditionsenligt med middag och fyrverkerier på kvällen.

Tradition. "Vi vill naturligtvis kunna fortsätta med detta", säger stormästare Dennis Östryd.

Tradition. "Vi vill naturligtvis kunna fortsätta med detta", säger stormästare Dennis Östryd.

Foto: Privat

Linköping2017-07-27 20:00

Wiknings-commissionen är ett sällskap med anor från 1839. Grundaren Lars Gideon Wikbladh startade sällskapet i protest då han inte fick vara medlem i Frimurarorden. Det nya sällskapet skulle fungera som en parodi på dåtidens högtravande och exkluderande ordnar, en tradition som lever vidare idag. Wiknings-commissionen har bara två träffar per år. En "seriös" träff på våren då stipendier delas ut till skolelever som "utmärkt sig på ett positivt sätt" och en mer festlig träff den 27 juli, sjusovaredagen. På torsdagen var det alltså dags för den sistnämnda, stormästare Dennis Östryd berättar om kvällens evenemang.

– Vi träffas klockan 19 och äter sju sorters sill, sju olika varmrätter och sju sorters bär. Sedan avslutar vi med ett fyrverkeri i Museiparken framför Konsert & Kongress klockan 22.15, säger Dennis Östryd.

Wiknings-commissionen har 600 medlemmar i sina register varav cirka 250 stycken är aktiva, samtliga män.

För att vara en protest mot ordnar och herrklubbar är ni väldigt lik en orden och herrklubb.

– Ja, men vi driver med hela företeelsen och har inga hemliga tecken eller något högtravande språk som andra klubbar har, säger Dennis Östryd.

Inför kvällens fyrverkerier ska boende i området ha informerats och polisen har gett tillstånd.

Wiknings-commissionen

Grundades 1839 av Lars Gideon Wikbladh.

Sedan grundandet har pengar samlats in till en fond, vars årliga ränta delas ut som stipendier till skolelever. Förra året delades 240 000 kronor ut.

Sjusovaredagen

Var fram till år 1900 en kristen helgondag till minne av sju kristna män som, enligt legenden, under 200-talet e.Kr. gömde sig en grotta för att undkomma romerske kejsaren Decius. Där föll männen i sömn och vaknade inte upp förrän 200 år senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!