Därför bygger de inte billigt

Staten ger miljardbidrag för att bygga billiga hyresbostäder. Men i Linköping är det bara en byggherre som nappat. Stångåstaden har inte byggt en enda billig lägenhet.

28 oktober 2017 14:00

Sedan våren 2015 har det gått att få statsbidrag för att bygga lägenheter. Stödet är olika högt i olika delar av landet. Linköping har den näst högsta bidragsnivån, 5 300 kronor per kvadratmeter. Den som bygger rejält energisnålt kan få ytterligare nästan 4 000 kronor per kvadrat. Fullt stöd får den som bygger små lägenheter, upp till 35 kvadratmeter. För större lägenheter trappas stödet ner.

Men det finns ett förbehåll. Den som utnyttjar stödet förbinder sig att hålla låga hyror i minst 15 år, i Linköping maximalt 1 350 kronor per kvadratmeter och år.

Som jämförelse hamnade hyrorna i Stångåstadens nybyggda hus i Vasastaden på 1 790 kronor. Med stödet skulle månadshyran för en lägenhet på 35 kvadratmeter ha kunnat sänkas med runt 1 300 kronor i månaden.

Men den kalkylen har inte gått ihop för byggherrarna. Den enda som valt att utnyttja bidraget är RE Fastigheter, som bygger 39 lägenheter i Sturefors.

– I Sturefors är hyresnivån lägre, så här går det att räkna hem. Hade vi byggt inne i Linköping hade vi inte sökt bidrag, konstaterar Madeleine Landén, företagschef på RE Fastigheter.

RE Fastigheter bygger lågenergihus och kan därför få maximalt stödbelopp.

– Ändå är det nätt och jämnt att det lönar sig. Men man får också väga in att det är en lägre risk att ha lägenheter med låg hyra. Då går de att hyra ut även i dåliga tider.

Bostadsminister Peter Eriksson riktade häromdagen stark kritik mot Stockholms allmännyttiga bostadsbolag för att de inte utnyttjar bidraget och bygger billiga lägenheter.

– Jag är jättefrustrerad! Vi har bostadsbrist men i Stockholm så bygger man bara för människor med mycket pengar, sade han till Dagens nyheter.

I Linköping är läget detsamma. Stångåstaden har inte sökt en enda krona i bidrag för att kunna bygga billigt.

– Det är inte så att vi har valt bort det, men vi har helt enkelt inte haft något projekt där det har passat. Stödsystemet är gjort för smålägenheter, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Kan ni inte skapa ett sådant projekt då?

– Joo ... Vi har diskuterat att använda stödet i Lambohov där vi ska bygga studentbostäder. Där kanske det kan passa, säger Fredrik Törnqvist.

Botrygg har använt stödet för att bygga billigt i Stockholm, där stödnivån är högre, men inte i Linköping.

– I dagsläget har vi inget projekt som är aktuellt för detta. Det är även lite osäkert att starta projekt som baserar sig på stödet, då alliansen är tydliga med att de tänker plocka bort det om de vinner valet, säger Botryggs vd Adam Cocozza.

Kommunalrådet Elias Aguirre (S) har förståelse för att bolagen inte använder stödet.

– De har svårt att få ihop byggkalkylen, i alla fall i centrala lägen. Kanske kan det bli aktuellt i miljonprogramsområdena.

På Berga äng, mittemot Coop extra, ska kommunen starta ett projekt för att få ner byggkostnaderna och därmed få lägre hyror.

– Vi vill sätta oss ner och diskutera tillsammans med byggherrarna, snarare än att kasta anklagelser mot varandra som de gör på riksplanet. Det statliga investeringsstödet är en av de saker vi ska diskutera, säger Aguirre.

Det finns kommuner där det allmännyttiga bostadsbolaget resonerar annorlunda än i Linköping. Vadstena Fastighets AB har sökt bidrag för 18 lägenheter och Bostadsbolaget i Mjölby för 7.

I Kalmar satsas det rejält och där byggs fler bostäder med statligt stöd än i hela Stockholmsregionen. Kalmarhem har sökt bidrag för 219 lägenheter och ytterligare 210 diskuteras.

– Vi ser det som väldigt positivt, då vi kan bygga i relativt attraktiva lägen även som kommunalt bolag och nå rimliga hyresnivåer, kommenterar Kalmarhems vd Per Stephani.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa