Därför är eleverna svartklädda i dag

Time's Up – tiden är ute. Genom att klä sig i svart i dag visar hundratals elever och lärare på Katedralskolan att de stöder kampen mot trakasserier.

2 februari 2018 10:21

– Vi vill visa för eleverna på skolan – och för andra i samhället – att vi inte tänker tolerera sexuella trakasserier, diskriminering eller misshandel, säger Astrid Fredriksson i elevkårsstyrelsen.

Astrid betonar att aktionen inte beror på problem i just deras skola.

– Vi har en väldigt, väldigt bra stämning på skolan. Det är inte alls några problem med diskriminering eller sexuella trakasserier här. Men vi vill jobba för att bli ännu bättre. Allt kan alltid bli bättre.

Time's Up ("tiden är ute") är en fortsättning på höstens uppmärksammade MeToo-rörelse, men vänder sig inte enbart mot sexuella trakasserier utan även mot diskriminering och misshandel.

Time's Up startades vid årsskiftet av hundratals skådespelare, bland andra ReeseWitherspoon, Ellen Page och Emma Stone.

Fredagens manifestation är inte den första på Katedralskolan. MeToo uppmärksammades med en anslagstavla som eleverna fyllde med budskap på postit-lappar.

Skolbibliotekarien Lena Fogelberg är också svartklädd i dag. Hon är väldigt glad över elevernas engagemang.

– Jag är född 1958, så de här frågorna går långt tillbaka för mig.

Har det hänt mycket sedan du var ung?

– Inte särskilt mycket faktiskt. Inte förrän nu. Det är nu det händer!

Läraren Lars Håkansson uppskattar också elevernas initiativ.

– Det så bra när det kommer från eleverna själva. Det finns ibland en jargong som vi behöver jobba med. Det gäller både killar och tjejer – och lärare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa