Danielsson (C) kräver ursäkt

När Staffan Danielsson (C) blir beskylld för att tillhöra "rasistcentern" får han nog. Han kräver en ursäkt av riksdagskollegan Linda Snecker (V), men hon kontrar: "byt politik i stället". Hallands nyheter, tung centertidning, kräver samtidigt Danielssons avgång.

12 augusti 2015 08:31

Det är en upprörd debatt på twitter mellan Snecker och Danielsson som har fått den senare att gå i taket.

– Jag försöker att föra den här debatten på ett lugnt och sakligt sätt, säger han, jag vill inte ha bråk i onödan. Men jag kan inte acceptera att en kollega i riksdagen kallar mig rasist.

Nu vill han ha en ursäkt.

– Danielsson har inte bara fel, kontrar Linda Snecker, han ger också näring till alla andra med främlingsfientliga åsikter. De utnyttjar honom, eftersom han har en respektabel roll i ett etablerat parti – som egentligen har bra åsikter i flyktingfrågor.

I flera år har Staffan Danielsson stuckit ut hakan i migrationsfrågor, framför allt när det gäller antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige. Han menar att det är orimligt att Sverige ska ta emot en större andel minderåriga än övriga EU-länder. Han anser också att ålderskontrollen måste förbättras av de flyktingar som kommer, för att undvika att asylsökande ljuger om sin ålder och får en förmånligare asylprövning när de säger att de är under 18 år.

– Han går in i debatten med kritik mot de läkare som underkänner rättsosäkra åldersbestämningar. Danielsson vill i stället utöka dem, säger Linda Snecker. I ett debattinlägg visade fakta och statistik att han sprider felaktigheter, och det lade jag ut på twitter.

Linda Snecker skrev också om debattören att "här smashar hon till rasistcenterns Staffan Danielsson".

– Han har drivit den linjen så länge, att de ensamkommande barnen ljuger om sin ålder, säger hon. Han har östgötacentern med sig, men inte partiet i övrigt.

Staffan Danielsson tycker att rasistbeskyllningarna är upprörande, men någon ursäkt är inte på gång.

– Han vill starta en pseudodebatt om vad jag har sagt, säger Linda Snecker, men det är mycket allvarligare att han sprider felaktigheter och gynnar främlingsfientliga rasister.

Danielsson är aktiv i debatten. I mitten av juni JO-anmälde han migrationsverket för "upprörande passivitet" när det gäller att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Han har skrivit debattartiklar i flera svenska tidningar. Ibland har han fått kritik, ibland stöd, ofta från dem han inte önskar kopplas ihop med.

– Jag vet att mina debattinlägg applåderas och utnyttjas av mörka krafter, bara de hittar en ANING som de kan använda. Jag får beröm av avpixlat och liknande. Men jag måste helt enkelt glömma att de finns när jag vill diskutera de här frågorna.

Hur menar du?

– Alternativet är att hålla tyst. Det kan jag inte, jag vill ha en saklig debatt. Då måste jag välja att bortse från att de finns. Jag kan inte styras av någon sorts krav att tycka tvärtemot dem hela tiden.

Staffan Danielsson har just återinträtt i riksdagen efter ett års frånvaro. Han övertar Lena Eks plats och inför detta återinträde redovisade han sin plattform i ett blogginlägg. För några dagar sedan krävde den tunga centertidningen Hallands nyheter i praktiken hans avgång på sin ledarsida. Tidningen menar att centerpartiet måste stå upp för öppenhet, och att Staffan Danielsson är den som främst opponerar sig mot den linjen.

– Delar man inte majoritetens uppfattning om öppenhet bör man enligt tidningen lämna partiet, säger han. Jag tycker tvärtom att partiet har högt i tak med utrymme för en levande demokratisk debatt.

Debattlänkar

Staffan Danielsson finns på twitter som @staffand.

Linda Snecker finns som @lindasnecker.

Ledaren i Hallands nyheter 9 augusti: http://hn.se/asikter/ledare/1.4198584-centerpartiet-maste-sta-upp-for-oppenheten

Barnläkarna kritiserar ålderbestämning: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/barnens-alder-gar-inte-att-avgoera-genom-roentgen-17262

Staffan Danielsson om barnläkarkraven: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/barnlaekarna-kraever-foer-stora-saekerhetsmarginaler-17295

Louise Dane kritiserar faktahanteringen: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/sluta-sprid-faktafel-om-asylsoekande-barnen-17313

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!