Då flyger julgranen över dig

I dag på eftermiddagen ska tolv SK60 och två Gripen från Malmens flygplats. Här kan du se när den flygande julgranen passerar över din ort!

17 december 2014 09:10

Det är flygskolan på Malmen i samarbete med flygvapnets taktiska utprovningsenhet Jas 39 som står för uppvisningen i det östgötska luftrummet.

Tidigare år har granen bestått av tolv skolflygplan av typ SK 60. Men i dag får skolflygplanen sällskap av två Jas 39 Gripen.

– Det blir premiär för Gripen i julgranen. De kommer att ligga i ytterkant, säger Michael Rosenquist, ställföreträdande chef för flygskolan på Malmen.

Formationen kommer att flyga i en hastighet av 375 kilometer i timmen på en höjd av cirka 400 meter. Det är cirka fem meter mellan flygplanen.

En förutsättning för att flygningen ska bli av är att molnbasen inte ligger för lågt.

– Om molnbasen blir för låg måste vi ställa in. Vi måste få plats under molnen med tillräckligt stora marginaler. Det är inte helt lätt att styra en så här stor formation, säger Michael Rosenquist.

Uppdatering: Vid 13-tiden på onsdagseftermiddagen uppger Michael Rosenquist att det finns risk för att flygningen blir inställd, just på grund av ökad molnighet.

Här är tidsschemat för dagens planerade flygning:

Vadstena, kl. 15.01

Motala, kl. 15.04

Ljungsbro/Berg, kl. 15.09

Ekängen, kl. 15.10

Norrköping, kl. 15.15

Söderköping, kl. 15.23

Linköping, kl. 15.30

Malmen, kl. 15.31

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
FREDRIK QUIST