Correns chefredaktör slutar

Charlotta Friborg slutar som Correns chefredaktör. Vid årsskiftet tillträder hon motsvarande tjänst på systertidningen Upsala Nya Tidning.

10 november 2014 09:50

Charlotta Friborg har varit chefredaktör och publisher på Östgöta Correspondenten sedan i april 2011. Hon har en lång erfarenhet som journalist och har tidigare innehaft chefsbefattningar på Dagens Nyheter. Hon har även arbetat på Sundsvalls Tidning, Vestmanlands Läns Tidning, Nynäshamns-Posten och på Nordiska rådet.

I dag, måndag befinner sig Charlotta Friborg i Uppsala för att för första gången träffa personalen på Upsala Nya Tidning, UNT, ett mediehus som liksom Corren ingår i NTM-koncernen. 

– Det känns väldigt dubbelt, jag lämnar otroligt mycket hjärta kvar på Corren. Samtidigt ska det bli roligt att börja med något nytt, jag vill inte växa fast.

Under Charlotta Friborgs knappt fyra år som Correns chefredaktör har medielandskapet genomgått en omfattande förändring. Ett allt större fokus har lagts på de digitala kanalerna och TV. Correns avgående chefredaktör är övertygad om att det finns en ljus framtid för länets största mediehus.

– Vi lever mitt i en tid av omstrukturering där det är en ständig kamp för att minska kostnaderna. Vi är under press som alla andra, men bland jämförbara mediehus kan jag säga att Corren står mycket stark. Vi har varit duktiga på att skapa nya produkter och vi har gjort om sajten i flera omgångar, säger Friborg och fortsätter:

– Att hela tiden ha en hög innovationstakt är helt avgörande. Det gäller både för den traditionella tidningen och för de helt nya produkterna.

Vad har Corren åstadkommit journalistiskt under dina år på Badhusgatan?

– Vi har med vår gänggranskning satt tidningen mitt i byn. Vi har visat på en problematik som finns kring kriminalitet och segregation, en problematik som är ett djupt misslyckande för Linköping. Men vi har inte bara lyft fram problemen utan även pekat på möjliga handlingsvägar för att åstadkomma en förändring.

– Sedan är jag stolt över våra många artiklar där vi skildrat tiggarnas situation på ett sakligt och empatiskt sätt. Det har bidragit till att Linköping har valt ett sätt att förhålla sig till det här som har blivit en förebild i Sverige. Hade tidningen valt en annan väg så är jag inte säker på att det hade sett ut så.

Vad kommer du att sakna när du lämnar Linköping?

– Jag har haft en fantastisk period på Corren. Det är en otroligt professionell redaktion och vi har en marknads- och säljavdelning som jag varit imponerad av från första stund. Sedan kommer jag att sakna ljudet av Gripenplan som bränner fram över hustaken. Det är väldigt speciellt att vara i en så högteknologiskt präglad stad. Det är en av stadens styrkor.

Varför väljer du att gå vidare till UNT?

– UNT är ett spännande medieföretag och Uppsala är en expansiv stad. Det lockar mig att få börja en ny resa och ta med mig lärdomarna som jag har fått här. Jag har gjort några saker som jag är stolt över och sedan har jag gjort några misstag också som jag har lärt mig av och inte behöver upprepa. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist 013-28