Corren prisas som Årets folkbildare

Utmärkelsen Årets folkbildare går i år till Corren för raden av reportage kring tiggarnas utsatthet.

18 november 2014 09:22

Priset delades ut på tisdagskvällen i samband med Bildningsförbundet Östergötlands tvådagarskonferens, som lockat över 400 deltagare från hela landet till Linköping.

Östsams kulturpolitiske talesman Lars Eklund lämnade över priset på 10 000 kronor till Correns representanter Jenny Eriksen och Johan Sievers, de två reportrar som svarat för Correns reportage om tiggarna. Göran Lundström, juryns ordförande och ledare för Bildningsförbundet Östergötland, höll koll intill scenen.

Folkbildande roll

Motiveringen för Årets folkbildare lyder:

"Med djup, bredd och analytisk träffsäkerhet levereras insikter till läsarna i en serie artiklar som belyser sociala omständigheter som tiggande EU-immigranter tvingas leva under. Ett utmärkt exempel på en folkbildande roll som utöver annat vilar på en dagstidning".

– Fantastiskt roligt, eftersom vi vill vara folkbildare i det här jobbet. Och journalistik är folkbildning. Folk hörde av sig och ville att vi skulle ta reda på mer om tiggarnas situation. Efteråt har många tackat för att vi vidgat bilden av daem. Allt är inte svart eller vitt, säger Jenny Eriksen.

Tryck från läsarna

För 1,5 år sedan började hon och kollegan Johan Sievers med två stora artikelserier om tiggarna, dels deras situation i Linköping, dels i Rumänien. Och reportagen har fortsatt sedan dess ur många infallsvinklar med ett stort gensvar och tryck från läsekretsen.

– Det visar att tiggarnas situation är ett angeläget ämne. Och jag är jättestolt över att jobba på en tidning som fortfarande har viljan och kraften att göra satsningar på viktiga samhällsfrågor. Corren kan lugnt skryta med att vara den tidning som gjort de mest seriösa reportagen om tiggarna, säger Johan Sievers.

Fler prisades

Bildningsförbundet Östergötland delade ut ytterligare tre priser. Årets nytänkare är Wanjiku Kaime-Atterhög, forskare och social entreprenör vid Uppsala universitet för en metod om marginaliserade gruppers utanförskap. Årets folkhögskolelärare är Hans Öberg i Linköping för att han drivit och förestått Valla folkhögskolas globala reskurs, som tidigare kallades U-landslinjen. Årets studiecirkelledare är Tobias Lundeqvist från Luleå, som lagt grunden för ett antirasistiskt nätverk – "Ett Luleå för alla".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
BIRGITTA PETTERSSON