Byggplanen: Skyskrapa på 212 meter

Den nya skyskrapan som ska byggas på Borggården blir med 212 meter Sveriges högsta hus. I dag fattar politikerna det kontroversiella beslutet som ska sätta Linköping på kartan.

1 april 2016 07:30

Planerna på en enorm skyskrapa mitt i centrala Linköping har tagits fram i största hemlighet och ingen politiker vill kommentera jättebygget förrän beslutet är fattat. Men byggansvariga kommunalrådet Elias Aguirre (S) har tidigare sagt så här till Corren:

– Vi vill förtäta innerstaden och vi prövar hela tiden om det är möjligt att komma upp i höjd.

Och höjd blir det sannerligen. Skyskrapan, som är ritad av arkitektfirman Babel, blir 212 meter hög. Det är 22 meter högre än Sveriges högsta byggnad, Turning Torso i Malmö, och exakt dubbelt så hög som Linköpings domkyrka.

Valet av placering och höjd kommenteras så här av arkitektfirman i ett mejl till Corren:

"Det är rent pinsamt för Linköping att staden i dessa sekulära tider har en kyrka som högsta byggnad. Ett dubbelt så högt hus alldeles bredvid kyrkan är det effektivaste sättet att rätta till detta missförhållande."

Roterande restaurang

I bottenplanet har arkitekterna ritat in butiker och allra längst upp blir det en roterande restaurang och skybar med fantastisk utsikt. Enligt Babel kommer man med kikare kunna se ända till Stockholm.

Huset får 58 våningar och i fem av de högsta blir det lyxhotell med spa – ett krav från kommunen som vill göra Linköping till landets tredje största eventstad.

Kostnaden beräknas till 17 miljarder kronor och för att bekosta bygget planeras en höjning av kommunalskatten med en krona.

Byggkostnaden är dock högst preliminär. Något som kan fördyra projektet är en eventuell flytt av slottet – det ska enligt arkitektskisserna placeras 50 meter längre norrut för att bereda plats åt skyskrapan.

Protester kl 12 i dag

Beslutet, som ska fattas av kommunfullmäktige idag, kommer att föregås av protester. Föreningen Linköpings väl uppmanar alla Linköpingsbor att samlas på Borggården klockan 12 för att protestera mot byggplanerna.

– Alla som bryr sig om vår fina stad måste sluta upp. Det här skrytbygget ska till varje pris stoppas, säger föreningens ordförande Eva Baitre-Feurre.

Skyskrapan, som går under arbetsnamnet Babels torn, är inte det enda bygge som föreningen vill stoppa.

– Egentligen skulle allt som byggts i Linköping efter kriget rivas. Då skulle staden bli som när jag var ung, då allt ännu var vackert, säger Baitre-Feurre.

tipsa@corren.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
LlisAmmud