Bussolyckan: Detta har hänt

Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafik efter den allvarliga bussolyckan på tisdagen. 51 barn och åtta vuxna befann sig i bussen när olyckan inträffade.

Foto: Hasse Frominder

Linköping2017-12-05 14:28

LÄS MER: Polisen: Räddade av att de är små"

LÄS MER: Rektorn åkte direkt till olycksplatsen

LÄS MER: "Våra fordon går inte under den bron"

LÄS MER: Olyckan påverkade buss- och tågtrafiken

TV: "Barnen ville inte gå in på andra plan"

TV: Här dras bussen loss ur bron"

TV: Anhöriga uppmanades ta sig till US

TV: "Oklart vilka positioner de satt på"

Olyckan inträffade i norrgående fil på Grenadjärgatan klockan 10.22 på tisdagen. Den dubbeldäckade bussen var på väg till Rosendalsskolan i Skäggetorp med 51 sexåringar ombord.

– Barnen hade varit på en julshow på Konsert & kongress och var på väg tillbaka till skolan, säger skolområdeschef Patrik Landström.

Av hittills okänd anledning uppmärksammade inte busschauffören varningsskyltarna – skyltar som upplyser om att järnvägsviadukten endast tillåter att fordon som är högst 3,5 meter kan passera. Bussen, som är av typen Bealus Jewel och är drygt fyra meter hög, körde rakt in i viadukten och kilades fast. Halva taket på bussen skalades av.

Larmet utlöste febril aktivitet hos räddningstjänsten, ambulanssjukvården och polisen. Fem brandbilar, tolv ambulanser och fem polisbilar skickades till olycksplatsen, som är belägen mellan Barhäll och Skäggetorp. Det stod snart klart att inga barn hade kommit till allvarlig fysisk skada. Däremot hade två av de vuxna passagerarna ådragit sig skador i nacke och rygg. De fick hjälpas ut ur bussen och fördes till sjukhus i ambulans.

– Busschauffören kommer att tas hand om internt i företaget. Han behöver inte söka vård, sade Thomas Stahmann, sjukvårdsledare på olycksplatsen.

De 51 barnen fick åka buss till akutmottagningen på Universitetssjukhuset. En del av dem hade mindre blessyrer i form av skrapsår. Alla kunde under dagen återvända hem.

– De räddas av att de är så små, de kom inte upp så högt i sätena, sade polismannen Kenth Almroth och fortsatte:

– Vi har varit tvungna att kalla in två bussar. Barnen vill inte sitta på andra våningen och det är ju lätt att förstå efter vad de varit med om.

Ett större område runt olycksplatsen spärrades av och järnvägstrafiken stängdes tillfälligt av i väntan på att Trafikverket skulle undersöka om viadukten fått några skador. Järnvägstrafiken kunde senare återupptas.

Under räddningsarbetet skyndade en del av barnens föräldrar till platsen.

– Det var lite kaotiskt förstås. Så är det alltid när det är så många drabbade. Men vi hade läget under kontroll. Vi hade bra hjälp av polisen och sjukvården. Det har flutit på bra, sade Thomas Adolfsson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Polisen valde att upprätta en anmälan om grov vårdslöshet i trafik.

– Vi skriver en anmälan och inleder en utredning. Vi kommer att samverka med Trafikverket och bussbolaget för att reda ut vad som har hänt, sade Markus Larsson, yttre polisbefäl och fortsatte:

– Vi har samtalat med chauffören. Han var chockad.

Bussens färdskrivare har tagits i beslag av polisen.

Känslan bland räddningspersonalen var efteråt att olyckan kunde ha fått betydligt allvarligare följder.

– Vi är glada att alla har klarat sig så bra som de har gjort, sade Markus Larsson vid polisen.

Vid den aktuella viadukten har det skett trafikolyckor tidigare.

– Jag har varit här fyra, fem gånger på olyckor under de senaste fem åren. Det sker alldeles för ofta. Det är ouppmärksamhet som ligger bakom olyckorna, för det är väl skyltat. Man bör kanske sätta upp någon annan form av varning innan man kör in i bron, sade Thomas Adolfsson vid räddningstjänsten.

Ännu sent på tisdagen vårdades två vuxna på US. Enligt Anita Mohall, beredskapsöverläkare, var de dock inte allvarligt skadade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!