Bulgarisk tv berättar om tiggartrafficking i länet

Ett bulgariskt tv-team har besökt Östergötland för att skildra hur tiggare utnyttjas av sina landsmän. Ett hus i Motala utpekas som centrum för verksamheten.

22 maj 2015 08:54

För några veckor sedan var den bulgariska journalisten Miroluba Benatova i Sverige. Hon är en välkänd undersökande journalist med ett eget tv-program, och var här för att skildra hur en grupp bulgarer satt i system att ta hit tiggande landsmän. Efter att ha gjort research hemifrån valde hon att göra sina intervjuer i Göteborg och i Östergötland.

Corren träffade henne när hon var i Linköping.

– I Bulgarien vet vi att många fattiga åker ut i Europa för att tigga, och det finns en diskussion om på vilka villkor det sker. Just nu finns det mycket som tyder på att ohederliga människor lurar med sig tiggare till Sverige och sedan tar merparten av pengarna som de tigger ihop, och det är därför vi är här, sade hon.

Resultatet har blivit en dokumentär i två delar med namnet "Yrke tiggare - men i Sverige". Den har sänts i Bulgarien och finns på tv-kanalen Nova-TV:s nyhetssajt, en av delarna har dessutom lagts ut på Youtube.

Miroluba Benatova har intervjuat tiggare som blivit utnyttjade och personer som påstås vara deras "bossar". Ett hus i Motala utpekas som centrum för verksamheten i Östergötland, men där är det inte många som vill säga något när Benatova och hennes kameraman kliver in. Fastighetsägaren Thomas Gruber i Motala intervjuas i dokumentären eftersom han hyr ut bostäder till bulgarer som misstänks vara en del av verksamheten.

Dokumentären ger stöd för det som Corren berättat tidigare. De flesta tiggare i Östergötland har rest hit på eget initiativ, och det är ingen som tar deras pengar. Men samtidigt har det växt fram en slags tiggartrafficking där fattiga och lågutbildade människor från framför allt Bulgarien blir cyniskt utnyttjade av landsmän. Tiggarna rekryteras i sina hemländer med löften om jobb eller mycket lukrativt tiggeri i Sverige. Arrangörerna ger dem resa till Sverige samt mat och bostad här.

När de kommer till Sverige ändras villkoren. Då ska tiggarna betala tillbaka för omkostnader som arrangörerna påstår sig ha haft, och de tvingas tigga på anvisad plats 9-10 timmar per dag. När de kommer hem på kvällarna tar ledarna hand om merparten av deras pengar, ibland tar de alltihop. Offren känner sig mycket utsatta i ett främmande land där de inte vet hur se ska agera, och därför finner de sig i att tigga i månader.

En stor del av den bulgariska dokumentären utspelar sig i hemlandet. Där besöker Benatova personer som hon menar har tjänat stora pengar på att arrangera tiggarresor till Sverige.

Dokumentären är på bulgariska. Del två, som till stor del handlar om Östergötland, går att se här: http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/05/17/111565/

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!