Brasilien vill ha billigare Gripen

Brasilien vill omförhandla de ekonomiska villkoren när det gäller köpet av 36 Gripenplan. Landets president ska i samtal med den svenska statsministern ha vädjat om förmånligare räntevillkor.

27 juni 2015 09:26

I oktober förra året tillkännagav Saab att företaget tagit hem sin dittills största exportaffär. Brasilien hade förbundit sig att betala 39,3 miljarder kronor för 36 stridsflygplan – vilket var nästan 10 miljarder kronor mer än vad som tidigare uppgivits.

Nu visar det sig dock att brasilianska regeringsföreträdare anser att prislappen är för hög. Försvarstidskriften Jane´s uppger att landets försvarsmakt har tvingas till ekonomiska åtstramningar. Enligt brasilianska medieuppgifter ska Brasiliens president Dilma Rousseff den 23 juni ha talat med statsminister Stefan Löfven per telefon och då begärt att räntevillkoren ska ändras. Brasilien har för avsikt att låna miljardbelopp av AB Svensk exportkredit för att kunna genomföra affären. Genom att sänka räntan på lånet hoppas Brasiliens finansminister Joaquim Levy att landet ska kunna minska kostnaderna med motsvarande drygt 8 miljarder kronor över en 25-årsperiod. Tanken var att ett avtal om de ekonomiska villkoren skulle ha undertecknats den 24 juni – men nu har datumet skjutits fram.

Enligt Jane´s kan Brasiliens vilja att förhandla om villkoren leda till förseningar. Avsikten var att de första stridsflygplanen skulle levereras till Brasilien 2019. De sista planen skulle levereras 2024.

För Saab står mycket på spel. Utöver de 36 plan som beställts har försvarskoncernen förhoppningar om att sälja ytterligare 120 Gripenplan till det sydamerikanska landet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!