Brädspelsmecka är i stan

600 ivriga besökare, en långväga gäst från Spanien och så mycket brädspel en kan spela sig igenom under en helg. Det är en del av de grejer som möter besökarna på spelkonventet Lincon 2015.

14 maj 2015 13:14

I C-huset på Campus Valla i Linköping pågår en febril aktivitet. Bara i den första salen har ett 70-tal människor satt sig ner tillsammans för att spela något av de brädspel som går att låna av arrangörerna. Det är Lincon 2015 som är i stan och som under torsdagen slog upp dörrarna för 31:a gången.

– Konkurrensen med de digitala spelen är hård. Jag vill inte tala illa om det eftersom jag själv spelar, men vi vill visa att det finns annat än att spela dataspel också, säger Helené Holmkvist, medarrangör av Lincon.

Konventet är trots konkurrensen populärt. Redan under torsdagen hade cirka 600 besökare anlänt, varav den mest långväga rest hela vägen från Spanien.

– Det var en kille som var utbytesstudent här och som tyckte så mycket om det att han återvänt alla år sedan dess. Jag tror att det kan vara tredje året han är här nu, säger Helené Holmkvist.

Årets Lincon är relativt likt tidigare års koncept, men något Helené Holmkvist uppmärksammar är att de i år jobbat hårt för att få fler tjejer att besöka konventet.

– Vi har ett systerkonvent i Göteborg som jobbar väldigt aktivt med just de här frågorna så vi har pratat mycket med dem om råd och stöd för att få en mer välkomnande miljö.

Arrangörerna har bland annat försökt nå ut till studenterna på Linköpings universitet för att berätta om konventet.

– Vi har till exempel varit ute och pratat med studentföreningen ELIN, ekonomiföreningen vid Linköpings universitet, för att prata om vad vi gör och så vidare.

En av de som besöker spelkonventet är Daniel Termin. Han började besöka Lincon som 15-åring och har gjort så de senaste 15 åren. Då bodde han i Finspång och hade en egen spelklubb, nu har han rest från hemmet i Stockholm.

– Jag har alltid varit spelintresserad så delvis är det därför jag kommer hit, men sen är det för att komma bort lite och slippa tänka på vanliga vardagssaker, säger Daniel Termin.

Fokus ligger inte vid att kolla på något av arrangemangen under helgen, utan mest på att möta de kompisar som också tagit sig till konventet.

– Det är några kompisar som byggt ett dioramaspel så det ska vi titta på, annars blir det mest att gå runt, säger Daniel Termin.

Lincon pågår från torsdag till söndag och har öppet dygnet runt. På lördag återupplivas den så kallade familjedagen där familjer uppmanas att delta tillsammans under olika aktiviteter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!