Bönderna vill ha in honom i buren

Ropen skalla från Sveriges bönder: In med Peter Borring i Musikhjälpens glasbur på Stora torget. "Jag är beredd. Klimatdebatten behöver verkligen nyanseras", säger östgötabonden.

16 december 2015 10:39

Peter Borring är spannmålsbonde i Skänninge, ordförande i LRF Östergötland och en aktiv samhällsdebattör. Men det är inte han själv som leder uppropet.

– Jag fick ett samtal från en bonde som undrade om han fick hashtagga mig under #borringiburen och sedan spred sig detta som en löpeld i sociala medier. Nu är det kolleger i hela landet som driver på för att jag ska få komma in där.

Peter har själv ställt en förfrågan till Musikhjälpen, men ännu inte fått något svar.

Men nog har kornas metanpruttande stor miljöpåverkan?

– Absolut. Jag sticker inte under stol med att maten ger en negativ klimatpåverkan. Men det som aldrig nämns är att till skillnad från andra saker som vi människor sysslar med, så är matproduktion och skogsbruk verksamheter som också binder koldioxid. När det gäller korna så görs detta i den vall de betar.

Enligt Naturvårdsverkets statistik står köttet för den största delen av den koldioxid som matproduktionen släpper ut.

– Av de två ton koldioxid vi släpper ut genom vår matkonsumtion står köttet för 0,7 ton. Men godis och läsk står för 0,5 ton!

Så vi skulle lika gärna kunna propagera för en godisfri dag som en köttfri, menar du?

– Ja. Det är extra lämpligt att fundera på inför julen, då vi skyfflar i oss mycket godis. Men som vanligt är det bara köttet på julbordet som ifrågasätts. Allt är kornas fel.

Eller en bomullsfri dag?

– Den odlingen har också stor klimatpåverkan. Ekologisk bomull är ur klimatperspektiv bara marginellt bättre. Eller varför inte en tobaksfri dag? Eller en alkoholfri helg?

Ska vi inte minska köttätandet alls?

– Jo. Inget av detta förtar det faktum att vi bör minska vår köttkonsumtion, lämpligen det importerade.

Svenska kor pruttar väl lika mycket som utländska?

– Ja, men det är skillnad på kött och kött. Förutom att vi har bland världens strängaste djurskyddsregler så behöver våra egna djur inte transporteras långt.

Men vi kanske kan minska antalet svenska kor lite?

– Tvärtom. Om vi ska satsa på eko så ska vi ha fler, inte färre, gräsätande djur! De håller vårt landskap öppet och är med sin gödsel som växtnäring själva motorn i det ekologiska odlingssystemet. Genom sitt gräsätande på vallodlingar bekämpar de svåra ogräs och ger marken struktur.

Är det detta du vill prata om i buren?

– Precis. Debatten är så oerhört onyanserad. Men om jag får komma in där så gör jag det inte som LRF-ordförande utan som privatpersonen Peter Borring, en vanlig bonde på den östgötska slätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!