Björn och Bennys bänk insutten i Linköping

På tisdagskvällen invigdes bänken som påminner om platsen där ABBAs Björn Ulveus och Benny Andersson träffades för 50 år sedan.

7 juni 2016 22:31

Det var ett möte som nästan inte blev av berättar Tonny Roth, som var med den där kvällen för 50 år sedan. Björn Ulveus, som då spelade med Tonny i Hootenanny Singers, och Benny Andersson som spelade i Hep Stars hade bestämt sig för att träffas och festa i Linköping dagen innan Tonny och Björn skulle rycka in i lumpen på I4. Men Benny och resten av Hep Stars hade hamnat i Lidköping. På något sätt lyckades de i alla fall få fatt på varandra och resten är, som man säger, historia.

– Hela livet är fullt av sammanträffanden. De är ju så begåvade båda två att de hade säkert tagit sig fram var för sig, men om det hade blivit så lyckat som det blev är väl tveksamt, säger Tonny.

När formgivarna Camilla Akraka och Niclas Hallström fick uppdraget var det redan bråttom, men var bänken skulle stå fick de inte veta. Och kanske visste inte ens uppdragsgivaren det.

– Vi ville ha den lågmäld och stilig, så vi koncentrerade oss på mötet mellan två musiker, säger Camilla

– Jag får känslan av att både Björn och Benny är väldigt ödmjuka, flikar Niclas in.

– Trots att de är giganter så är de väldigt jordnära. De verkar utan att synas. Och det var den känslan vi ville få fram, fortsätter han.

När Niclas sedan fick se platsen framför gamla Rally hotell blev han först skeptisk. Där stod cyklar, gamla skadade träd och det var allmänt stökigt. Men till invigningen var allt uppröjt.

– Jag gillar kontrasten mellan eken bänken är gjord av och gatstenarna. Det är lite roligt och inte vad man förväntar sig, tycker Camilla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänk(t) Olsson