Biologistudenter vill hjälpa jordnötsallergiker

För en del innebär jordnötsallergi att en mikroskopisk del i maten kan orsaka livshotande allergireaktioner med andnöd. Nu vill Linköpingstudenter göra det lättare för allergikerna.

14 juli 2014 16:44

– Vi håller på att utveckla ett system som kan avgöra om det finns jordnötter i mat eller inte. Det kan vara livsviktigt för allergiker som riskerar att få andnöd om de får i sig fel livsmedel, säger Lisa Branzell, som studerar medicinsk biologi vid Linköpings universitet.

Hon är en av 15 studenter från Linköpings universitet som i sommar lägger sin lediga tid till att bland annat modifiera tarmbakterier. Lisa Branzell håller upp en genomskinlig platta som innehåller små röda prickar och rynkar på näsan.

– Vi jobbar med små saker, men de luktar verkligen äckligt, säger hon.

Målet med arbetet är en tävling i syntetisk biologi som varje år arrangeras av det amerikanska toppuniversitetet MIT. Med 245 anmälda universitet från hela världen är konkurrensen hård.

– Vi känner alla att vi har en bra produkt och vi är verkligen taggade på att vinna, säger Anna Borg, som är gruppens handledare.

Studenterna har tillverkat en liten grön låda som ska kunna testa om maten innehåller spår av jordnötter. På toppen sitter två vita lampor som ska lysa grönt eller rött, beroende på om det är säkert för allergikern att äta maten eller inte.

– Men vi är inte riktigt där än. Just nu så försöker vi modifiera bakterierna, så att de ska förstå att de ska ge utslag för en färg i mätaren, säger Lisa Branzell.

Studenterna är ofta tidigt på plats för att börja dagen och jobbar gärna mer än åtta timmar. Men det är inget som Emily Chamberlain har något emot.

– Vem behöver sommarlov när man kan labba, säger hon och ler.

Emily Chamberlain berättar att alla i gruppen jobbar för att leta sponsorer från olika företag. För även om studenterna inte har någon lön är inte kostanden för material och kemikalier gratis.

– I november är det meningen att vi ska åka till Boston i USA och presentera vårt arbete, men det måste vi också ha pengar till, säger Emily Chamberlain.

Lisa Branzell menar att mätaren är unik och att efterfrågan på produkten är stor.

– Vi har lagt upp en enkät på Facebook och enligt de svar vi fått så verkar det som att behovet på en mätare finns. Nu hoppas vi få fortsätta utveckla vår vision, säger hon.

013-28 00 00

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!