Den som ville få en nybyggd hyreslägenhet på Platensgatan behövde först anmäla sig till Botryggs intressekö. Sedan gällde det att vara på hugget och mejla kl 09.00 i torsdags. Klockan 09.01 var alla lägenheter bokade.
– Men det kommer nya chanser. Om några dagar släpper vi 30 lägenheter i den andra etappen på Platensgatan. Och i månadsskiftet är det dags för 85 hyresrätter i Övre Vasastaden som vi också byggt med investeringsstödet, säger Botryggs vd Adam Cocozza.
Botrygg har på sistone helt gått över till att bygga med det statliga investeringsstödet och gör det just nu i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Örebro.
För att få stödet förbinder man sig att hålla runt 20 procent lägre hyror än i andra nyproducerade bostäder. Enligt Cocozza är lägenheterna därmed i snitt två tusenlappar billigare i månaden.
– Det byggs väldigt mycket dyra hyreslägenheter och jag tror att det kommer att bli ett överutbud. Vi ser redan i andra städer att många börjar få svårt att hyra ut.
Adam Cocozza ser flera fördelar med att använda investeringsstödet för att bygga hyreslägenheter, utöver att de går snabbt att hyra ut.
– Vi minskar vår hyresrisk. Vi har större chans att få långsiktiga hyresgäster och omflyttningen blir mindre. Jag tror att många som flyttar in i de dyra hyresrätterna som byggs nu kommer att leta efter en mer prisvärd bostad redan från dag ett.
Det statliga investeringsstödet togs bort i budgeten, som drevs igenom av M och Kd före årsskiftet. Men stödet verkar göra en snabb comeback.
– S, Mp, L och C har sagt att de kommer att återinföra stödet, så det kommer att anslås nya medel i vårbudgeten. Det tycker jag är bra. Det stora behovet på bostadsmarknaden i dag är inte dyra, nyproducerade bostäder, utan lägenheter med rimliga hyror, säger Adam Cocozza.
Den som bygger med statligt investeringsstöd måste hålla nere hyrorna i 15 år. Under den tiden får hyrorna bara höjas lika mycket som snittet på orten.
– Men det kommer inte att bli en chockhöjning efter 15 år. Då får vi tillsammans med hyresgästföreningen titta på vad jämförbara hyror ligger på och hur de ska trappas upp – om de ska trappas upp.
Förutom de 115 lägenheterna i Vasastaden och Övre Vasastaden planerar Botrygg att bygga hyresrätter med statligt stöd på Berga äng, tillsammans med flera andra företag.
– Vi får väl se hur det blir. Blir det ett nytt regeringsskifte så kommer investeringsstödet att försvinna. Det är nackdelen med de här bostadspolitiska utspelen som inte är blocköverskridande. Det blir väldigt ryckigt, säger Adam Cocozza.
Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden har hittills inte byggt en enda bostad med hjälp av investeringsstödet.
– Men vi har ett projekt där vi har ansökt. Det handlar om 85 studentettor i Lambohov där vi snart ska ta det första spadtaget, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
Varför har ni inte byggt fler billiga hyreslägenheter? Borde inte det ligga i ett kommunalt bostadsbolags intresse?
– Som stödet är utformat passar det bäst när bostäderna är lite mindre och vi har inte haft några sådana projekt. Har man en ganska stor andel större lägenheter är det svårt att få ihop investeringen. Men hittar vi fler projekt där investeringsstödet funkar för oss är vi inte alls främmande för att använda det. Om det nu kommer att finnas kvar, det finns fortfarande en osäkerhet kring det, säger Fredrik Törnqvist.