Bilhandlare krävs på miljonbelopp

En 30-årig man, som handlat med bilar i Linköping, har åtalats för att ha lurat tio bilägare på stora belopp. Nu krävs han på sammanlagt 1,3 miljoner kronor i skadestånd.

24 februari 2019 21:45

30-åringen erbjöd sig att sälja vidare begagnade bilar och husbilar till ett bestämt belopp. Tio personer nappade på mannens erbjudande och överlämnade, mellan den 6 december och den 16 december förra året, sina fordon till 30-åringen. Enligt de avtal som upprättades skulle fordonen kvarbli i säljarnas ägo till dess att försäljningssumman fördes över vid ett senare datum. 30-åringen förde dock, enligt åklagaren, över ägandet till sin firma – i vissa fall genom att förfalska namnteckningar.

30-åringen sålde sedan vidare fyra av bilarna – utan att betala säljarna. De tio fordonen hade ett värde av mellan 137 000 kronor och 450 000 kronor.

Polisen hade haft ögonen på 30-åringen under en tid och strax före jul satt han under en kort period anhållen. Efter att han frigivits kom ytterligare uppgifter fram som gjorde att han åter frihetsberövades och nu sitter han häktad i väntan på rättegång.

30-åringen har nu åtalats för fyra fall av grovt bedrägeri och sex fall av bedrägeri. De tio brottsoffren kräver mannen på sammanlagt närmare 1,3 miljoner kronor i skadestånd. I förhör har den åtalade varken erkänt eller förnekat brott.

Ytterligare två personer åtalas för inblandning i härvan. En 31-årig man åtalas för försök till penningtvättsbrott och en 25-årig man för penningtvättsbrott och häleri. 25-åringen ska på 30-åringens uppdrag ha tagit ut närmare 300 000 kronor i kontanter. Pengarna kom, enligt åklagaren, från den brottsliga verksamheten.

Åklagaren har yrkat att 30-åringen ska meddelas näringsförbud.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa