Modi kommer under sitt besök att träffa statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf. På tisdagen ska den indiske premiärministern, som tillhör det högerinriktade nationalistpartiet BJP, även delta i ett rundabordssamtal med svenska näringslivsföreträdare.

För försvarskoncernen Saab kan besöket bli viktigt. Företaget tävlar om att ta hem en order på 82 ensitsiga och 28 tvåsitsiga stridsflygplan. Ordern uppges, enligt den indiska tidningen National Herald, vara värd motsvarande 135 miljarder kronor.

Saab, som erbjuder ensitsiga Gripen E och tvåsitsiga Gripen F, har inlett ett samarbete med det indiska företaget Adani eftersom en förutsättning för en affär är att en stor del av stridsflygplanen tillverkas i Indien enligt devisen "Make in India".

Artikelbild

Enligt The Times of India kommer Modi under besöket att underteckna ett säkerhetsavtal mellan Indien och Sverige som innebär att Saab – om det blir en affär– kan dela med sig av känslig information som rör utveckling och tillverkningen av Gripen-planen.

Som Saabs främsta konkurrent i Indien har amerikanska Lockheed Martin pekats ut. Företaget tillverkar stridsflygplanet F-16.

Indiens premiärminister har gjort klart att företaget som tar hem ordern måste bidra till att utveckla den indiska flygindustrin.