Bagerikonflikten: Parterna möts i tingsrätten i dag

Ägarna har aviserat att de tänker närvara.– Man märker ganska snart om det finns en utsikter för att hitta en lösning.

1 april 2015 11:19

I dag påbörjas medlingen i bagerikonflikten. Lena Persson, ombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet, uppger att hon tycker att det är positivt att det nu blir ett medlingsmöte.

Medlaren heter Ralf Larsson och är till vardags domare och chef vid Göteborgs tingsrätt. Han är en av landets fyra medlare som rycker ut i situationer när småföretag och fackliga organisationer hamnar i konflikt. Ralf Larsson använder sig av den så kallade Göteborgsmodellen, där man först träffas tillsammans för ett mycket kort möte och sedan en part i taget för att diskutera saken i lugn och ro.
Enligt hans uppfattning är ett sådant tillvägagångssätt det bästa för att nå fram till en god lösning.

– Man märker ganska snart om det finns en utsikter för att hitta en lösning. Det är framför allt bra att träffas personligen i det här läget. Det finns risk för missförstånd när man medlar per telefon, säger Larsson

Han har redan hunnit prata i telefon med Ahmed Mehdi som tillsammans med sin syster äger Ingeborgs bageri.
– Min roll är att hjälpa till och förklara. Vi ska gå igenom kollektivavtalet för att se vad det innebär för företaget och hur mycket det hela skulle kosta. I bland är det mindre än vad företagare tror, har Ralf Larsson tidigare Corren.
Ralf Larsson har varit iblandad i flera uppmärksamma medlingar under den senaste perioden varav flera har slutat med en överenskommelse. Han har också märkt att antalet medlingar i Sverige har minskat under de senaste åren men har svårt att bedöma vad det beror på.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
ZENAIDA HADZIMAHOVIC