– Det är en rad interna och externa faktorer som har spelat roll. Generellt sett tampas hela branschen med sämre marginaler och det känner även vi av. Det är jättetråkigt, inte minst för de anställda i butikerna. Vi har en väldigt duktig personal, säger Jürgen Lindmark, vd för Axelsson DEA mode AB.
LÄS MER: "Bekymmer med likviditeten"
– Vi har vidtagit förbättringsåtgärder, men det har inte varit tillräckligt, lägger han till.
Kedjan har cirka 250 anställda i ett 30-tal butiker, med timanställda och omsättningen för 2016 beräknas landa på drygt 300 miljoner kronor. I länet finns Axelssons i Linköping och Norrköping med cirka 6–7 anställda per butik.
Konkursförvaltaren Gustaf Pontén uppger att kedjan har haft betalningsbekymmer under en längre tid.
– På senare tid har man också ställt in betalningar. Styrelsen har gjort en egen konkursansökan, när man insett att detta inte kommer att gå, säger Gustaf Pontén.
Han bedömer att butikerna kan hålla öppet i maximalt en månads tid.
– Det kommer att pågå försäljning som vanligt. Konkursboet kommer att hämta varor från centrallagret men vi gör inga nya beställningar. Kunderna kommer inte att kunna utnyttja några presentkort eller andra anspråk, förklarar Pontén.
Samtidigt arbetar han för att hitta en köpare av butikskedjan.
– Det finns redan flera som är intresserade av att köpa. Annars kommer butikskedjan att lägga ned. Det är något som måste bli klart inom de närmaste veckorna. När det gäller försäljningen i butik kan konkursboet hålla öppet en månad, maximalt.
För de anställda gäller den statliga lönegarantin under den här perioden. Vid en överlåtelse har de rätt att följa med till den nya ägaren. Lyckas inte konkursförvaltaren att sälja verksamheten står mycket på spel för personalen.
– Blir det inte så ligger det i farans riktning att de förlorar sina anställningar, säger Gustaf Pontén.
Han uppger att konkursboet har skickat skriftlig information till de anställda om de nya omständigheterna.