Valresultat i USA kan överraska

Östgötskan Mary Shepard Spaeth ska rösta i amerikanska presidentvalet utanför Austin, Texas där hon bor nio månader om året. Hon har dock fortfarande inte bestämt sig vem hon ska rösta på.

Hon hjälpte kommunen att ta fram en strategi för internationell utveckling av Mjärdevi science park AB och ledde utländska direktinvesteringar för regionen.

Hon hjälpte kommunen att ta fram en strategi för internationell utveckling av Mjärdevi science park AB och ledde utländska direktinvesteringar för regionen.

Foto:

Linköping/Austin, Texas2016-11-07 07:30

Videon är inte längre tillgänglig

Mary Shepard Spaeth ogillar att välja bland kandidater som inte återspeglar hennes åsikter och värderingar.

– Det är svårt. Det finns många bra republikaner som jag gillar. Men Trump är inte en av dem. Och visst drömmer jag om att se en kvinnlig president i USA men det finns flera saker med Clinton som jag inte gillar. Till exempel hennes energipolitik är inte så annorlunda från George Bush seniors på 1990-talet vilket ledde till Enron-fiaskot, säger Mary Shepard Spaeth till Corren.

Valdagen är 8 november men amerikaner kan gå till vissa ställen och rösta i förväg. Enligt Mary har aldrig så många amerikaner som i år röstat i förväg.

Jobbat i Mjärdevi

Mary Shepard Spaeth är forskare och företagare. Tillsammans med sin make Peter Wetterhäll från Linköping bor hon nio månader om året i Austin och tre månader i Östergötland. Flera år på 2000-talet jobbade hon i Linköping där hon hjälpte kommunen att ta fram en strategi för internationell utveckling av Mjärdevi science park AB och ledde utländska direktinvesteringar för regionen.

Mary är född och uppvuxen i en förort till Chicago. Under tonåren på 1970-talet började hon ifrågasätta alla politiska åsikter. Hon följer med spänning allt som sker i landet inför valet 2016. Och hon är väldigt förvånad över vissa saker som sker inom republikanska väljarkretsar.

– Många republikaner inser och säger själva att Trump inte alls är en bra kandidat. Men de tänker ändå rösta på honom. Och alla dessa respektabla och välkända republikaner som tar avstånd från Trump påverkar inte vanliga amerikaner det minsta, de bryr sig mest om att betala så låg skatt som möjligt och att ha liberala vapenlagar.

Smart elnät inte bara smart

Även om Mary Shepard Spaeth ännu inte vet hur hon ska rösta så vet hon i alla fall att Trump inte får hennes röst. Mary Shepard anser att Hillary Clinton är en pragmatisk politiker och hon bryr sig inte så mycket om Clintons mejlaffärer men det finns andra "problem".

– Clinton pratar mycket om smart elnät, eller smartgrid som man säger här. Men bakom teorin att det smart elnätet ökar effektiviteten döljer sig andra intressen. Detta plus Rysslands kontroll av uran i Nordamerika är oroande, menar Mary Shepard Spaeth.

Kan man verkligen jämföra de två kandidaterna?

– Bland de två huvudpartierna är Clinton ett tydligt val. Det känns som om republikaner och demokrater har kidnappat valet i USA. Det finns även andra kandidater, i mitt län hela 17 stycken, men många amerikaner vet inte ens om detta. Och många vill inte heller rösta på några andra för de tror att det är bortkastade röster.

Påfrestande för vänskap

I förra presidentvalet 2012 röstade Mary på Gary Johnson, kandidat för Libertarian Party. Johnson var den enda kandidaten som motsatte sig dödstraff. Om han får hennes röst även det här valet är oklart. Men hon tror sig veta hur hennes man skulle rösta.

– Peter är mycket privat, som alla svenskar. I Sverige vill ingen säga hur man röstade. Men jag tror att han skulle rösta på Hillary Clinton.

Show fortsätter

Mary känner sig förvirrad av några vänner och familj som planerar att rösta på Trump. Enligt henne har detta val varit påfrestande för många vänskapsband. Hon vet att många både i Sverige och i USA tror att Clinton ändå ska vinna men själv skulle hon inte bli förvånad om valresultatet blir ett annat.

– Det här är mitt nionde nationella val och det liknar inget annat val jag någonsin tidigare har upplevt. Nästa år kommer sannolikt inte att bli mindre av en show.

Sverige-röster i USA-valet

8 556 svenskar får rösta i det amerikanska valet.

244 av dem är skrivna i en östgötsk kommun.

118 bor i Linköping, 70 i Norrköping, 14 i Motala, 8 Söderköping, 8 Åtvidaberg, 7 Finspång, 7 Mjölby, 4 Vadstena, 4 Valdemarsvik, 2 Kinda, 2 Ödeshög.

Inga röstberättigade amerikaner bor i Boxholm eller Ydre.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!