Händelsen inträffade på kvällen den 21 november förra året på Nygårdsinfarten i Skäggetorp. En man hade kört i diket i närheten av rondellen och hade kallat på en bilbärgare.
Under bärgningsarbetet försökte bilägaren stoppa trafiken så att bärgaren skulle kunna utföra sitt arbete.
Mitt under bärgningsbetet dök den 40-årige mannen upp i en bil – utan att stanna. För att påkalla 40-åringens uppmärksamhet slog mannen till på dennes bil.
– Jag dunkar på motorhuven när han inte stannar och ställer mig framför bilen och visar att han inte kan köra här, vi skulle dra en vajer över vägen, sade mannen i förhör.
Även bilbärgaren slog till på 40-åringens bil.
Det hela tog en oväntad och för de drabbade skrämmande vändning. 40-åringen stannade, gick ur bilen och hämtade en stor yxa i bagageutrymmet. Han höjde yxan och började gå mot bilägaren och bärgaren.
– Jag höll på mig på bra avstånd så han inte kunde slå mig. Jag hade nog slagit världsrekord i 100 meter om han sprang mot mig. Rädd och skärrad blev man ju, sade bilbärgaren i förhör.
40-åringen gick fram till bärgningsbilen och började slå med yxan på fordonet. Han körde sedan från platsen.
Vittnen kunde dock hjälpa polisen att hitta 40-åringen på en adress i Skäggetorp. Poliserna använde pepparspray för att få honom under kontroll.
Mannen åtalades för två fall av grovt olaga hot samt skadegörelse.
Under rättegången i Linköpings tingsrätt medgav han att hon tog fram en yxa och slog på bärgningsbilen.
– Jag hade yxan, skrek och frågade vad jag hade gjort och varför han slog på min bil. Han kanske också var rädd men jag tänkte hämnas och också slå sönder något på hans bil, sade 40-åringen i förhör.
40-åringen bad brottsoffren om ursäkt under rättegången.
Tingsrätten dömde mannen till fängelse i ett år. Domstolen beslutade även att mannen efter avtjänat straff skulle utvisas ur landet och förbjudas att återvända inom fem år.
Domen överklagades till Göta hovrätt som dock delar tingsrättens uppfattning i skuldfrågan. Hovrätten väljer dock att skärpa straffet till fängelse i ett år och tre månader.
Däremot anser inte hovrätten att mannen ska utvisas ur landet. Enligt hovrätten talar det inträffade för att det var fråga om en "engångsföreteelse". Mannen har dessutom etablerat sig på arbetsmarknaden och det anses inte proportionerligt att utvisa honom ur Sverige.