En yrkesofficer som jobbar gratis som kostrådgivare på fritiden och sticker ut hakan så till den milda grad. Hur gick det här till?
– Jag hade tilltagande problem med psoriasis och kronisk nästäppa. Jag googlade runt efter information och hamnade av en slump på Annika Dahlqvists blogg, lågkolhydratkostens ”mamma”. Fettkost! Jag tyckte det lät helt vansinnigt. Av fett får man ju hjärtinfarkt har man fått sig itutat. Men där fanns berättelser som vittnade om hur många, många blivit hjälpta av en kostomläggning. Eftersom jag också börjat gå upp i vikt och ofta var trött och däst, gav jag det hela en chans. Det är fem år sedan och det innebar en stor omsvängning i mitt liv. För första gången hade jag hittat en kost, ett verktyg, som fungerade.
Varför kostrådgivare?
– Många i min omgivning, vänner och arbetskamrater, började fråga vad som hänt med mig. Flera arbetskamrater hade fått uppmaningar från vården om att deras hälsovärden var dåliga. De hakade på och lyckades, till läkarnas stora förvåning, förbättra sina värden. Kontakt togs med kardiologen på US som sa att så länge patienterna går ner i vikt och förbättrar sina värden så måste detta vara okej. Det ledde till föreläsningar för vårdpersonal och allmänhet.
Du är varken läkare eller dietist.
– Jag vill påstå att många människor i dag kan vara mer pålästa än vårdpersonal när det gäller kostens inverkan på kroppen. På läkarlinjen ägnar man EN vecka åt näringslära!
Men mjöl i form av bröd har vi ju ätit sedan urminnes tider . . .
– Bara i knappt 4 000 år och aldrig i kombination med så mycket raffinerat socker som de senaste decennierna. Blodsockerpåslaget har slagit i taket för många av oss.
Hur vet man om man är känslig då?
– Övervikt, magproblem och ett ständigt sötsug är varningsklockor. Sötsuget går över efter några dagar, men om jag fuskar med en bit tårta dras det igång igen. Därför håller jag mig huvudsakligen till strikt lågkolhydratkost, det vill säga livsmedel med max 5 gram kolhydrater per 100 gram och inte mer än 20 gram kolhydrater per dag.
Kan man kalla det ”sockeralkoholist”?
– Kanske. Problemet är att snabba kolhydrater inte bara finns i socker, utan även i form av stärkelse i mjöl, bröd, pasta, ris och potatis. De som är känsligast av alla är diabetiker. Att säga till en diabetiker att 60 procent av den dagliga kosten ska bestå av kolhydrater är vansinnigt.
Du är väldigt arg och frustrerad.
– Självklart. Diabetiker får ofta höra att det inte finns något för dem att göra, annat än att medicinera. Jag har hjälpt ett 30-tal människor att minska eller helt bli av med sin medicin.
Är du inte rädd för att reta gallfeber på folk nu?
– Nej. SBU-rapporten förra veckan var som att öppna Pandoras ask. Det är en kostrevolution på gång och det här arbetet måste göras.