Yrkeslinjer lockar få

Flest söker det samhällsvetenskapliga programmet. Men de utbildningar som har störst chans att ge jobb, de yrkesinriktade programmen, de lockar få niondeklassare. Som vanligt.

Det är få niondeklassare har målet att bära snickarbälte i sitt yrkesliv.

Det är få niondeklassare har målet att bära snickarbälte i sitt yrkesliv.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2016-05-21 12:44

2016 har utropats till yrkesutbildningarnas år, men det har givit skralt resultat. Ungdomar tycks vara konservativa och fördelningen mellan ansökningar till teoretiska och praktiska gymnasieprogram är sig lik. Bara 30 procent av de 1 555 niondeklassare som bor i Linköping har sökt ett yrkesprogram, hela 70 procent vill gå ett högskoleförberedande program.

– En trend som håller i sig, säger bildningsnämndens vikarierande ordförande Bengt Olsson (L). Det är verkligen synd. Eleverna i grundskolan har inte tillräcklig kännedom om yrkesprogrammen, eller om arbetsmarknaden.

– Det är lättare att bli behörig till högskolan för den som har gått yrkesutbildning än tvärtom.

Läget är likadant i övriga Sverige. Bengt Olsson berättar att bygg- och anläggningsprogrammet inte alls startar i Malmö till hösten. Tre sökande räcker inte. I Linköping är det fler som har sökt detta program, men antalet förstahandssökande har minskat med en tredjedel.

Totalt har 2 336 ungdomar sökt olika program. 31 procent har sökt en fristående skola, 63 procent söker en kommunal skola och 6 procent till regionala Vretagymnasiet. Det är ungefär samma fördelning som de senaste åren.

– Det är glädjande att de kommunala gymnasieskolorna fortsätter att locka elever, säger Bengt Olsson. De står sig väl i konkurrensen.

67 procent av de sökande kommer från Linköping kommun. 21 procent av samtliga sökande är ännu inte behöriga till sitt förstahandsval. Bland dem som sökt yrkesprogram är 40 procent inte behöriga, medan det är 10 procent av dem som söker högskoleförberedande program som ännu inte är behöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om