I den östra delen av Skogsgatan tornar tre stora åttavåningshus upp sig. De byggdes av Gösta Lindstén på 1960-talet och ägs numera av fastighetsbolaget Willhem.
Det är på parkeringsytorna och gräsmattorna framför de husen som Willhem nu vill uppföra nya byggnader med 4–6 våningar.
– Vi vill växa i Linköping och Duvkullen är en intressant plats, med högt söktryck på de lägenheter vi har, säger Rikard Norström, nyproduktionschef på Willhem.
Willhem har lämnat in en detaljplaneansökan till kommunen. Längst upp på gatan har företaget skissat på minst tre punkthus med sex våningar. Willhem har också funderingar på att riva byggnaden som idag innehåller pizzeria och gym. I så fall kan ett fjärde punkthus få plats.
I norr, närmast Munkhagsgatan, vill företaget bygga fyra sammanhängande hus på 4–6 våningar, placerade i en hästskoform. Mellan husen planeras en upphöjd innergård ovanpå ett garage.
Sammanlagt skulle detta innebära 146–168 nya hyreslägenheter. Mellan de båda husgrupperna är tanken att behålla en öppen yta.
Willhem har också skickat med ett par alternativa skisser. En – som går under benämningen reducerat alternativ – innehåller betydligt lägre bebyggelse i norr: 2–3 våningar i stället för 4–6. En annan innehåller punkthus även i norr samt ett högre hus där pizzerian och gymmet ligger idag.
– Vi har haft ett första möte med kommunens tjänstemän och våra idéer blev väl emottagna, säger Rikard Norström.
Peter Lindstén är son till Gösta Lindstén som byggde de stora Duvkullenhusen i slutet av 1960-talet. Han berättar att Gösta inte sparade på krutet när de byggdes utan satsade på hög kvalitet och inslag som swimmingpool, fritidslokaler och så kallade loggior som hyresgästerna kunde hyra till fest.
– Spontant tycker jag att det vore synd om husen byggs för med nya hus. Det måste i så fall göras med stort hänsynstagande och finess. När jag ser illustrationerna så tycker jag att det reducerade förslaget tar upp färgskala och stil och inte bygger för de befintliga husen för mycket, säger han.
Det som händer härnäst är att samhällsbyggnadsnämnden ska säga ja eller nej till att påbörja ett detaljplanearbete. Om det blir ett positivt besked brukar det därefter vara en kö på några år innan detaljplanearbetet kan påbörjas. Detaljplanen tar i sin tur oftast ett par år att få fram, så en eventuell byggnation ligger några år framåt i tiden.