– Träffa nytt folk, röra på sig och göra något för en bra sak. Så sammanfattar Sara Hallin, grundare av Team Linköping, projektet Walk4life.
Veronica Möller, Maria Bjerke, Sara Hallin och Karin Ebbesson är några av dem som ingår i Linköpings team i friskvårdseventet Walk4life. Tillsammans med andra teammedlemmar ska de motionera för att samla in pengar och öka medvetetenheten kring hjärtsjuka barn.
Hjärtebarnsfonden ligger bakom Walk4life. Tanken är att skapa flera grupper på olika platser i Sverige där varje team ska samla in en kvarts miljon. Teammedlemmarna träffas och tränar tillsammans för att förbereda sig för att vandra pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien.
Två av de fyra teammedlemmarna som vi träffar är föräldrar till barn med hjärtfel. Saras son är nio år, men han opereras och går fortfarande på kontroller. Karins hjärtsjuka barn blev bara ett och ett halvt år.
– Att få ett hjärtsjukt barn blir en livsstil. De här barnen blir sällan friskförklarade. För oss var inte pandemin så jobbig för vi är vana vid att isolera oss, säger Sara.
Maria och Sara berättar att i deras generation var det svårt att rädda barn med medfödda hjärtfel, men att nu utvecklingen har lett till att många överlever.
– Operationerna har centraliserats till Lund och Göteborg. Det gör att de som opererar barnen blir experter. Isländska barn åker till Lund för operation för att man har den kompetensen där. Sverige är världsledande och det är mycket tack vare forskning, säger Maria.
Men pengarna går inte bara till forskning. Drabbade familjer får ekonomiskt och känslomässigt stöd. En del av pengarna går till att anordna läger för barn och familjer – något som annars kan vara svårt för hjärtsjuka barn då de behöver stöd av föräldrarna med medicinering. Hjärtebarnsfonden har till exempel ordnat skidläger utan föräldrar för tonåriga barn där de får hjälp av sjuksköterskor.
– Det är jättelyxigt för barnen, säger Sara.
– Min son Harry tycker att det är värt att vara ett hjärtebarn.
Det var Sara Hallin som tog initiativet att starta Team Linköping. Hon hörde av sig till vänner och bekanta och teamet växte från att vara två personer i november till att nu ha femton medlemmar. Alla gör detta på fritiden.
– 2022 är första året och målet att det ska växa och att det blir fler städer, säger Sara.
Insamlingen av pengar sker i form av företagsponsring eller genom att ordna aktiviteter där det ingår en viss deltagaravgift. Alla pengar går direkt till Hjärtebarnsfonden, enligt teamet.
– Vi står för egna resekostnader och trycker egna tröjor, säger Maria.
Hittills har teamet samlat cirka 100 000 kronor av de 250 000 som är målet att nå. Inför Alla hjärtans dag har teamet sålt armband för ändamålet.
Samtliga lagmedlemmar ska vandra pilgrimsleden Camino de Santiago i norra Spanien. Man ska gå tio mil på fem dagar.
Varför just den leden?
– Pilgrimsleden står för hopp, tro och reflektion. Det finns en tradition från många tusen år tillbaka att personer som tror på någonting vandrar, säger Veronica.
Vad planerar ni nu?
– Nu är tanken att engagera allmänheten i olika aktiviteter. Vi spånar på olika saker; loppis, yoga, löpning och padelturneringar. Målet med att samla 250 000 är tänkt nås till september. Då ska projektet stämmas av och bestämma en fortsättning. Det blir en ny start efter det, säger Maria.