Efter drygt en timmes debatt avslog kommunfullmäktige Vänsterpartiets motion med kritik mot att Linköpingsbornas skattemedel betalas ut till företag vars främsta affärsidé är att skatteplanera och generera så stora vinster som möjligt till sina ägare.
"Genom att tillämpa en marknadsmodell för äldreomsorgen görs våra äldre till handelsvaror som köps och säljs på en marknad som om de vore kreatur", formulerar sig Vänsterpartiets Elisabet Strömfelt och Jessica Holmqvist i motionen.
Vänstern vill att kommunen verkar för en välfärd fri från kommersiella intressen med kommunen som arbetsgivare för äldreomsorgen.
– Överskott ska återinvesteras i verksamheten, vilket kan leda till mer personal som slipper springa så mycket som de gör i dagens äldreomsorg, sade Elisabet Strömfelt.
Flera socialdemokrater framhöll att de sympatiserar med innehållet i motionen, men valde ändå att rösta emot den. S har dock förklarat att partiet vill att minst hälften av äldreomsorgen i Linköping ska bedrivas i kommunal regi.
– Upphandlingsivern har gått för långt och de vinster som tas ut inom äldreomsorgen måste begränsas, framhöll Eva Lindh (S).
Allianspartierna, som tidigare sagt nej till motionen i äldrenämnden och kommunstyrelsen, motiverar avslaget med att förslaget går emot äldrenämndens plan för konkurrensutsättning för äldreomsorgen och kommunens mål om att människor ska kunna göra egna val.
– Jag är emot monopol. Valfrihet är en viktig ledstjärna och jag tror på att människor kan göra egna val, sade Linnea Darell (FP).
Debatten visade emellertid att inte heller alla inom allianspartierna är nöjda med hur upphandlingsmodellen fungerar. Anita Johansson Kroon (M) pläderade för att kommunen bör införa lagen om valfrihet även när det gäller vårdboende precis som för hemtjänsten.
– Moderaterna vill ha valfrihet och då måste det finnas en mångfald att välja mellan. Men det är inte bra med upphandlingar, det har nått vägs ände, sade hon.
Miljöpartiets Nils Hillerbrand var flitig i debatten.
– Då är det ett överskott på platser som ska gälla framöver för en verklig valfrihet, ett viktigt besked, replikerade han medan Socialdemokraternas Eva Lindh menade att ett överskott på platser är omöjligt att finansiera.
Paul Lindvall (M) framhöll att allianspartierna inte är emot att införa lagen om valfrihet även när det gäller vårdboende, men att det finns lagliga oklarheter om möjligheterna att göra det.
– Vi får ta steg i den riktningen, men hur snabbt de stegen går beror på när regelverket runt lagen om valfrihet klarnar, sade han.