Hundratals arkitekturprojekt från ett 40-tal länder deltog i olika kategorier i årets upplaga av World Architecture Festival – dels byggnader som redan är uppförda, dels förslag till framtida byggnader. Linköpings centralstation vann sin kategori av framtida infrastrukturprojekt med stadsutvecklingslösningar.
– Vi känner oss oerhört stolta. Bara att kvala in till finalen i en VM-tävling för arkitekter med en stenhård konkurrens bland världsnamn är oerhört hedrande. Och det är kul för Linköping som blir internationellt omtalad på ett sätt som inte hänt tidigare, säger Claes R Jansson, ansvarig arkitekt i Metro Arkitekter som numera ingår i Sweco-koncernen.
Åtta svenska projekt hade klarat kraven för att delta i VM-tävlingen, men bara förslaget om Linköpings framtida centralstation vann sin kategori.
När Linköpings kommun stannade för Claes R Janssons lösning till ett resecentrum över Stångån hade frågan om en tunnellösning ännu inte avgjorts.
– Tävlingens förutsättning var egentligen att centralstationen skulle läggas i Kallerstad men vi valde ett vinnande grepp med en brolösning i stället. Genom att ge resecentrum entréer både väster och öster om Stångån blir de genomförbara som uppgångar även för en underjordslösning, säger han.
Claes R Jansson ser inte att det förslag till centraltstation för Linköping, som han nu kammat hem ett ärofyllt VM-pris för i Singapore, kommit till i onödan genom att tunnelalternativet vunnit gehör.
– Absolut inte, det ger mycket PR för oss och Linköping. En åttaspårig järnvägsstation under jord har hittills aldrig byggts i Sverige och är så komplicerad och kostbar att allt vatten för en slutlig lösning nog inte runnit under alla broar än.
– Ostlänken blir ett häftigt nytillskott. Då gäller det att skapa ett landmärke som blir en tillgång och som Linköping kan vara stolt över oavsett om spåren ligger över eller under jord, säger Claes R Jansson.