Vittne: Personal uppmanades att namna munskydden

Allt känns så osäkert, man vet inte vem som är smittad eller inte eftersom så få prov tas. Det gör att personal sjukskriver sig för att de är rädda för att gå till jobbet.

Flera personer som jobbar inom vården har hört av sig till Correns redaktion. Gemensamt har de att de vill vara anonyma.

Flera personer som jobbar inom vården har hört av sig till Correns redaktion. Gemensamt har de att de vill vara anonyma.

Foto: Mostphotos

Linköping2020-06-09 18:00

APRIL 2020

Den upplevelsen hade en anonym undersköterska som ringde redaktionen i april. Hon är inte den enda. Flera inom vård- och omsorg har hört av sig under tiden som pandemin har pågått.

En frustration som tidigt märktes var att personal kände sig oroad över att man bara testade någon eller några med sjukdomssymptom. Visade något prov positivt så har regeln varit att alla brukare ansågs smittade om de hade en temperatur över 38 grader.

– För många äldre har det inneburit att de fått sitta instängda på sitt rum, isolerade från andra, trots att det kanske bara rört sig om en vanlig förkylning, säger en undersköterska som ringer oss.

Ett annat argument är att man som personal vill veta vad det är man jobbar med. Osäkerhet skapar rädsla, säger en annan. 

Bristen på skyddsutrustning har varit ett gemensamt problem för alla som hört av sig. Frustrationen över de skillnader man sett i skyddsutrustning mellan äldreboenden och sjukhus har varit stor.

– Jag förstår att vi inte behöver se ut som intensivvårdspersonal, men det finns väl ett mellanting mellan äldreboende och intensivvård, säger en undersköterska som arbetar inom kommunens egen organisation Leanlink.

I dag uppges tillgången till skyddsutrustning vara bättre men i början, hävdar personal, fanns det chefer som köpte regnkläder på stan för att skydda medarbetarna.

Fler än en person vittnar om att man uppmanats att skriva sina namn på munskydd för att man då skulle kunna använda dem längre.

– När vi frågade om hur vi skulle skydda oss när vi tog hand om avliden bekräftat smittad, fick vi veta att det var vanlig utrustning som gällde. Alltså plastförkläde och handskar. Varken visir eller munskydd. Det där känns inte bra. Smittan kan ju inte bara försvinna från en människa som precis har avlidit, säger en anställd.

Däremot säger de som hört av sig att det finns möjlighet för den som behöver att få syrgas. Men det kräver en läkarordination.

– Behöver någon det så får man det och vi kan sköta detta på boendet, säger en undersköterska. 

Inte heller anser de som hört av sig att det finns "förbud", mot att skicka covid-sjuka äldre till sjukhuset.

– De flesta vill inte till sjukhus, de är nollade i sin vårdplan. Det är bara vid frakturer som de ska till sjukhus. Men det är inget nytt för corona, så har det alltid varit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!