Omkring klockan 17.20 den 29 december fick polisen larm om att det utbrutit skottlossning på Storgården i Skäggetorp. På platsen hittades en 30-årig man som skjutits i huvudet. Han avled senare på sjukhuset och blev det femte dödsoffret i den pågående gängkonflikten i Linköping.
Polisen uppgav i ett tidigt skede att 30-åringen var känd sedan tidigare. Detta var knappats någon överdrift.
30-åringen hade under flera års tid rört sig i gängkretsar och blev medlem i X-team – ett supportergäng till den kriminella mc-klubben Bandidos. För ett halvår sedan lämnade han dock, enligt källor, gänget.
En granskning som redaktionen gjort visar att 30-åringen under senare år varit misstänkt och även dömts för en rad allvarliga brott.
Den 16 december 2016 lekte tre tioåriga pojkar i en skogsdunge vid Änggårdsskolan i Lambohov. I ett buskage råkade pojkarna hitta en skarp handgranat – som de kastade i asfalten.
Polis kallades till platsen och bombgruppen kunde konstatera att det verkligen rörde sig om en skarp handgranat. I området hittades dessutom ytterligare en handgranat.
Snart visade det sig att det på en av handgranaterna fanns fingeravtryck som kom från den nu mördade 30-åringen. Han åtalades för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt framkallande av fara för annan. Linköpings tingsrätt underkände dock bevisningen.
Mannen hävdade under rättegången att han någon gång tagit i handgranaten – men förnekade att han skulle ha placerat den i närheten av skolan. Enligt rätten var det inte bevisat att det var han som placerade handgranaten vid skolan.
Tingsrätten dömde honom dock i samma dom för flera andra allvarliga brott. Den 9 januari 2017 gjorde han sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och smitning när han försökte undkomma polis. Det visade sig att han var beredd att ta stora risker för att slippa bli stoppad av polisen.
Vid lunchtid den aktuella dagen fick en polispatrull syn på mannen är han körde en hyrbil av märket Volvo. Poliserna började köra efter bilen på Djurgårdsgatan. Volvon stannade inte utan fortsatte köra, till en början ganska långsamt.
Färden gick förbi hotell Ekoxen och därefter svängde bilen vänster in mot centrum på Klostergatan och ökade sen hastigheten. Poliserna hamnade en bit efter.
Poliserna kunde se att Volvon körde på fel sida av S:t Larsgatan och passerade två rödljus. När bilen nådde korsningen i Lasarettsbacken hade patrullen hamnat långt efter och tappade ögonkontakt med bilen. Något senare fick poliserna ett samtal om att en bil kört in i ett träd i en villaträdgård i stadsdelen Hejdegården. När de anlände till platsen såg de att det var samma bil som de tidigare följt efter.
Tingsrätten dömde senare mannen som ansvarig för vansinneskörningen. Dessutom dömdes han i samma dom för grovt vapenbrott efter att ha hanterat en pistol på ett hotell i centrala Linköping.
Straffet för den samlade brottsligheten blev fängelse i tio månader.
Den 18 januari 2017 inträffade en märklig händelse på Drottninggatan i centrala Linköping. Strax efter klockan 07.00 på morgonen såg ett vittne en man i ett trapphus. Mannen såg ut att vara nervös. Hans ben skakade.
Vittnet ringde polisen. Den förste polisman som gick in i trapphuset fick nästan omedelbart syn på en man som maskerat sig med en balaklava. Polismannen hörde en mantelrörelse och såg att mannen kastade ifrån sig något som senare visade sig vara en skarpladdad pistol.
Polismannen flög på mannen – som senare identifierades som den nu mördade mannen – och lade ned honom på golvet. Enligt polismannen verkade mannen chockad och nervös. Mannen gav sig direkt – "som om han ville bli gripen".
Den gripne var egendomligt klädd. Förutom balaklavan bar han ett extra lager kläder och han hade tejpat såväl handleder som fotleder – enligt åklagaren troligen för att undvika att få krutstänk på sig och för att inte riskera att avsätta dna-spår.
Mannen häktades för förberedelse till mord. Misstankarna gick inledningsvis ut på att han hade planerat att mörda en man i ett rivaliserande gäng. Men misstankarna gick inte att styrka.
– Det är tydligt att han förberedde sig på att genomföra ett brott. Men jag måste kunna bevisa vilken gärning han skulle begå om jag skulle väckt åtal för ett annat brott än grovt vapenbrott, sade kammaråklagare Helene Gestrin.
Av förundersökningen framgick att mannen rörde sig i gängkretsar och det fanns även uppgifter som pekade på att det inträffade kunde ha ett samband med en pågående konflikt mellan två gängkonstellationer.
Ett vittne sade i förhör att mannen var en person "som springer ärenden åt andra".
I februari samma år dömde Linköpings tingsrätt mannen för grovt vapenbrott till fängelse i ett år och sex månader. Han överklagade domen till hovrätten och begärde att få ett lindrigare straff. Göta hovrätt skärpte istället straffet till fängelse i ett år och nio månader.
Visserligen ansåg inte hovrätten att det var bevisat att pistolen var skarpladdad när polisen kom till platsen. Men enligt hovrätten fanns det en uppenbar fara för att pistolen skulle komma till brottslig användning och att någon skulle skadas.
Två dagar innan nyårsafton sköts 30-åringen till döds. Den man i 20-årsåldern som misstänks för inblandning i dådet försattes på fri fot kort efter att han frihetsberövats. Misstankarna kvarstår dock.