Virologens oro: "Återgå till distansundervisning"

Gymnasieeleverna har återgått till sina skolbänkar i veckan – men det innebär en stor risk nu när smittan ökar igen, enligt Lennart Svensson, virolog och professor vid Linköpings universitet samt rådgivare i regeringens coronavaccingrupp.

Vänta med närundervisning, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och rådgivare i regeringens coronavaccingrupp.

Vänta med närundervisning, säger Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och rådgivare i regeringens coronavaccingrupp.

Foto: Privat, Stefan Hörberg/Jessica Gow/TT

Linköping2021-08-19 11:30

Inför att gymnasieskolorna skulle starta kom Folkhälsomyndighetens besked att det är närundervisning som gäller i första hand. 

I Linköping startade skolorna i måndags och på vissa håll startar den de kommande dagarna. En som är kritisk mot att eleverna nu fysiskt ska närvara i skolorna är Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och en av regeringens rådgivare i vaccinfrågor.

–Om jag skulle jag få bestämma så skulle distansundervisning fortsätta någon månad framåt under hösten. Jag tror att vi har mer smittspridning och infektioner med milda symptom bland våra ungdomar och skolungdomar än vad som kommer till sjukvårdens kännedom.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det främst bland unga som smittan nu sprider sig, vilket även Region Östergötlands smittskyddsläkare har sagt i en tidigare intervju. Hittills syns det mest bland personer i åldern 20– 29 år. Men här och där dyker nu klusterutbrott upp bland tonåringar, bland annat i Tranås kommun där man nu flyttat fram skolstarten en vecka. Även i Östergötland har klustersmitta upptäckts bland unga i samband med ett idrottsevenemang i Norrköping, vilket vi tidigare har berättat om. 

Men enligt Skolverket får eleverna en bättre undervisning på plats och flera undersökningar har visat att många unga mått allt sämre under tiden som undervisningen genomfördes på distans.

Parallellt pågår vaccineringen bland unga. I Östergötland har 16–17-åringarna kunnat boka tid för vaccination sedan 6 augusti. 

– Man behöver två doser för att få ett fullgott skydd. Vi har en omfattande smittspridning och blir du sjuk så kommer du inte på tal för vaccination de närmaste två veckorna. Man vaccinerar inte folk som är sjuka. Och även om man skulle börja vaccinera i dag så är man inte fullvaccinerad förrän i september, oktober och då hinner det hända väldigt mycket.

Han anser att det bästa hade varit att avvakta med närundervisning för att se åt vilket håll smittan går.

– Och framför allt tills vi har hunnit vaccinera en större andel ungdomar. Jag är för att vi ska hålla mer restriktioner tills vi ser att en väsentlig andel av ungdomarna har hunnit bli fullvaccinerade och att äldre hunnit få dos tre så vi inte får in smittan på äldreboenden igen via ung personal eller anhöriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!