För säkerhets skull ska vi säga att alla medlemmarna aldrig badar samtidigt i Johannelund. Gruppen är offentlig och har en gemensam vinterbad-tid varje söndag klockan 13.30 – det är då som flest är på plats. Men inom gruppen kommer medlemmarna också överens om andra badtider.
Ett tiotal tappra badare har samlats den här fredagen i slutet av mars, strax efter klockan 17. Allt vid Johannelundsbadet är täckt av nyfallen snö och enligt de erfarna vinterbadarna är vattentemperaturen plus två grader. Temperaturen i luften har vi koll på, våra mobiler visar att det är under noll.
– Alla vet att man inte ska vinterbada ensam. Det fina med vår grupp är att man alltid hittar någon att bada med nästan vilken tid som helst om man frågar. Medlemmarna ordnar också besök till andra vinterbadplatser. Några av oss åkte till Vårdsnäs och bastade och badade där, det gjorde vi flera gånger. Ett annat gäng från gruppen åkte till Loftahammar och vinterbadade i havet, säger Helena Angvik.
Hon var med redan från början när Stefan Sellström drog i gång FB-gruppen för vinterbadare i Linköping. Tyvärr jobbade Stefan på fredagskvällen och kunde därför inte vara med, men han missar sällan söndagsbaden.
För Petra Sandberg är det här en dubbel premiär. Hon är ny medlem i gruppen och har aldrig vinterbadat.
– Det är så spännande. Jag har läst om den här gruppen och blivit så glad över att den finns. Jag har flyttat till Linköping från Mjölby och vill gärna testa alla roliga aktiviteter i stan. Det här är dessutom gratis.
Trots oerfarenhet gick Petra modigt ner i vattnet från bryggan. Och hon verkade ha roligt trots den första köldchocken. Anki Johansson är en annan som badar den här fredagen.
– Min väninna som jag vinterbadade med har flyttat från Linköping. Det är lite glest med vänner som vinterbadar. Så det här är jättebra, säger Anki Johansson vars mössa med skidmönster på skvallrar om att hon har åkt Marcialonga, Italiens Vasalopp.
Badgänget har en gemensam vision.
– Medborgare ska kunna nyttja Stångån året runt. Det behövs ett enkelt omklädningsrum med ett tak på och det kan göras i förlängningen av den byggnaden som redan finns. En bänk runt det stora trädet vid vattnet skulle också vara bra så att man kan lämna sina kläder där, säger Helena Angvik.