– Ett par tusen gymnasieelever och 2 450 grundskolelever går i fristående skolor i Linköping i dag – hur ska deras skolgång lösas? säger Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden.
– 61 procent av all hemtjänst levereras av privata företag, säger Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnen.
– Hur ska hemtjänsten klaras när de privata utförarna försvinner?
Men att införa vinsttak för privata företag i skola och omsorg betyder ju inte att företagen måste lägga ner? De kan väl fortsätta sin verksamhet?
– Det blir omöjligt att driva företag om man inte kan skapa någon kapitalreserv alls, säger Erik Östman (M) som är tillträdande vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Regeringens förslag innebär att vinsterna ska begränsas. Taket ska vara sju procent av det operativa kapitalet, plus statslåneräntan. Enligt M-politikerna i Linköping betyder det i praktiken att 8 av 10 välfärdsföretag måste lägga ner verksamheten.
– De har inga anläggningstillgånger och därför i princip inget operativt kapital, säger Erik Östman.
Moderaterna menar att hela diskussionen om vinster i välfärden har blivit snedvriden.
– I debatten låter det som om välfärdsföretagen tar hem jättevinster till Jersey Islands, säger Fredrik Lundén, men så är det inte alls. De flesta är småföretag som gör en stor insats och som behöver vinster för att återinvestera dem i verksamheten.
Han berättar att han just besökt Berzelii vård och omsorgs verksamhet i Ekholmen.
– Där hade man just satsat på en extratjänst nattetid för att klara de krav som inspektionen för vård och omsorg har ställt, säger han. Den satsningen var möjlig just för att det lilla företaget hade lite kapital att satsa.
Också skolorna behöver reserver, menar Moderaterna.
– Kommunala skolor gör också vinst ibland, säger Jerry Broman och nämner Katedralskolan och Birgittaskolan.
– Det betyder möjligheter att satsa på personal, eller på ipads till eleverna, eller att använda när det blir tuffare tider. Det är nödvändigt för verksamheten även i kommunal verksamhet.
Moderaterna skriver därför en interpellation, ställd till ansvarigt kommunalråd, om hur kommunen ska agera om regeringsförslaget får igenom.
– Det är ett slag mot valfriheten, säger Fredrik Lundén. Om välfärdsföretagen försvinner får det stora konsekvenser. Vi vill veta om Linköpings kommun har informerat regeringen om det här, och vi vill också veta hur kommunens backup-plan ser ut.