Nybilsförsäljningen fortsätter att öka för andra året i rad, visar statistik över nyregistrerade personbilar i Linköpings kommun. Uppgifterna har tagits fram av Statistiska Centralbyrån, SCB, på uppdrag av Motor & Trafik (se grafik på nästa sida).
Hittills i år (januari till och med oktober) har 3 599 nybilar registrerats, vilket är en ökning med 112 exemplar jämfört med motsvarande period förra året.
Samtidigt ökar privatimporten, men det är inte alls samma nivåer som för tre år sedan. Hittills i år har 368 nya och nästan nya bilar direktimporterats, mot 314 förra året. Men 1990 var siffran 659!
Populärast att direktimportera är Volkswagen (49 exemplar), BMW (43), Mercedes (40) och Volvo (30). Intresset att köpa en BMW utomlands, framför allt i Tyskland, är stort. Att det saknas en återförsäljare av märket i Linköping sedan årsskiftet kanske bidrar till att privatimporten ökar. Hackefors Bil, som tidigare var återförsäljare (serviceverkstan finns kvar), har registrerat 14 BMW i början av året.
Det finns flera märken och modeller som visar försäljningsframgångar på marknaden. Saab är åter störst i Linköping, med nära 600 nybilsregistreringar, plus 170 exemplar jämfört med samma period förra året. Nya Saab 9-3 har blivit en vinnare i höst, men storebror 9-5 håller ställningarna.
-- Vi säljer bra av båda bilmodellerna. Marknadsandelen har ökat till 16,7 procent, och det är den högsta noteringen hittills. Men jag tror inte bara att det är bilarnas förtjänst. Även ombyggnaden av bilhallen spelar in, säger försäljningschef Ingvar Johansson på Biva.
Biva, som även är återförsäljare för Opel, har inte samma framgångar med det tyska märket, minus 18 registreringar till 162 exemplar. Frågan är hur nykomlingen i bilhallen, koreanska Daewoo, kommer att tas emot på Linköpingsmarknaden.
Volvo ligger tvåa med 475 exemplar, en minskning med 8 registreringar sedan förra året. V 70 säljer fortfarande bra, men övriga kunder kanske väntar på nya S40? Renault i samma bilhall har tappat hela 69 registreringar till 127.
Engströms Bil, återförsäljare för Volkswagen och Audi, hade några gyllene år på 90-talet, men har sedan dess förlorat marknadsandelar. Hittills i år har 338 Volkswagen registrerats, och 138 Audi. I stallet finns även tjeckiska Skoda och spanska Seat. Skoda fortsätter att klättra uppåt, medan Seat är en av de stora förlorarna på en tuff småbilsmarknad.
På stark frammarsch är i stället franska bilar. Peugeot har under de tre senaste åren ökat från 180 till 369 nybilsregistreringar.
-- Vi har ett bra koncept med små och mellanstora bilar, säger Peter Appelskog på Appelskogs Bil.
Citroën, med bland annat modellerna C5 och C3, har 246 registreringar, plus 56 nybilar jämfört med förra året, och är större än både Ford (173 exemplar) och Opel.
-- Framgångarna beror på en kombination av sänkta priser och populära bilmodeller, säger Thomas Jönsson på Bilgallerian.
Japanska bilar tar också marknadsandelar. Förra året registrerades 417 japanare mot 501 hittills i år. De flesta märken går upp, utom Nissan (minus 11 till 59 exemplar). Toyota är störst, plus 27 till 239 nybilsregistreringar. En av de japanska bilmärken som ökat är Mitsubishi, som sedan i höstas säljs av två återförsäljare i Linköping, Almeviks Motor och Thituson Bil.
Thituson, som även är återförsäljare för Mercedes, Chrysler och Jeep, hoppas att Mitsubishi ska bli volymmärke i hallen. Försäljningen av Mercedes-bilar minskar, registreringarna av Chrysler har halverats och Jeep har sålts i bara 2 exemplar. Därför behövs det japanska märket.
-- Vi har på kort tid registrerat 22 nybilar. Och det är mycket bra, säger försäljningschef Ola Karmefeldt på Thituson.
För Almeviks är det tufft. Företaget blev av med Renault till Volvo 1981, och samtidigt introducerades Mitsubishi. Nu när Chrysler-Daimler köpt upp Mitsubishi är det fritt fram för Mercedeshandlarna att ta över. Men Almeviks ger inte upp.
-- Jag fortsätter att sälja Mitsubishi till 2005. Dessutom har jag träffat ett avtal om att sälja ett nytt japanskt märke. Men bilmärket vill jag hålla hemligt än så länge, säger Roland Almevik.
I en lågkonjunktur, med fallande aktiebörser, finns mindre pengar att handla exklusiva bilar för. Men frågan är om det är en vändning på gång. I Linköping har sålts två Jaguar och en Porsche, dessutom har direktimporterats tre Jaguar och fyra Porsche.
Däremot har ingen Linköpingsbo köpt någon Rolls Royce på flera år.