Vindruva skyddar mot hjärtproblem

Det är allmänt känt att ett enstaka glas rött vin motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

Foto:

LINKÖPING2013-03-14 06:30

Men efter laboratoriestudier vid Linköpings universitet är nu farmakologiforskaren Ingrid Persson säker på att det räcker med bara vindruvan.

Hon har hittat den hittills okända mekanismen där kemikalierna flavonoider påverkar ett enzym som heter ACE och som i sin tur orsakar högt blodtryck. Medicin som hämmar enzymets sjukdomsfunktion är ofta den första läkarinsatsen vid hjärtsjukdom.

Färgen och den sträva känslan i munnen från ett rött vin beror på en naturlig substans i druvan med en skyddande funktion mot hjärtsjukdom.

Hennes försök visar också att vitt vin och druvjucie har positiva effekter.

Ingrid Persson lät odlade celler från mänskliga navelsträngar bada i rött, vitt och rosévin samt druvjucie och kosttillskottet resveratrol, som utvinns av druvor och marknadsförs mot hjärtproblem.

I dryckernas experimentbad studerade hon hur ACE-aktiviteten påverkades efter tio minuter vid 37-gradig kroppstemperatur. I ett pressmeddelande konstaterar hon:

”Alla vinsorter som testades, oavsett färg, liksom den alkoholfria röda druvjuicen orsakade en signifikant sänkning av enzymaktiviteten. Den vita druvjuicen, kosttillskottet resveratrol och etanolen gav däremot ingen effekt.”

Hennes slutsats är att flavonoiderna, inte alkoholen, hämmar ACE-enzymet och att kosttillskottet är värdelöst.

Hon konstaterar också att druvornas innehåll av flavonoider skiljer sig beroende på färg och sort, jordmån, klimat och geografiskt ursprung.

Försöken visar också att produktionsmetoden av vin och druvjuice har betydelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!