Sedan snart tio år tillbaka driver Henric Stein HC vilt. I Grensholm har han en vilthanteringsanläggning och har under de senaste åren jobbat för att få upp kundernas intresse för vildsvinskött.
– Det är det absolut bästa köttet som finns och fram till nu har det också varit många kockars favoritkött. Men nu har intresset störtdykt på bara en vecka, säger han.
Han driver förvisso en anläggning som säljer vildsvinskött, framförallt till restauranger, och han sticker inte under stol med att det är trist när avbokningarna ramlar in, men säger att det inte är därför han reagerar nu.
– Jag sitter inte här och snyftar och tycker synd om mig själv som vilthandlare. Jag säljer också annat vilt, så jag klarar mig, Jag ser det i stort. Vad händer om jägarna inte får någon avsättning för sina skjutna vildsvin? Ingen kommer att gå ut och skjuta då, vilket gör att stammen växer vilket i sig också ökar risken för att få in pesten, säger han.
I Fagerstatrakten tvingades man efter svinpestens utbrott att även slakta alla tamgrisar området. De var lyckligtvis inte så många. Men skulle detsamma drabba Östergötland är tamgrisarna betydligt fler. Det skulle bli en katastrof, säger Henric Stein.
Han menar att Jordbruksverket borde informera mycket tydligare att vildsvinsköttet är ofarligt att äta. Han jämför med utbrott av salmonella i kycklingkött, där konsumtionen inte påverkas nämnvärt, trots att den smittan mycket väl kan drabba den som äter.
Antalet bekräftade fall av svinpest i Sverige är hittills 41, enligt Jordbruksverket.
Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket säger att man på myndigheten fått in signaler i den riktning som Henric Stein nu sett.
– Vi vill verkligen trycka på att man kan fortsätta att äta vildsvinskött och att afrikansk svinpest inte heller är farligt för människor, säger hon.
Hon säger att Jordbruksverket under flera års tid arbetat för att öka andelen vildsvinskött som äts i Sverige också för att det är ett sätt att hålla nere stammen.
– Så fortsätt att äta vildsvinskött, säger hon.
Till skillnad från flera andra producerade köttslag så har vildsvinskött ett relativt lågt klimatavtryck och är – enligt WWF – tillsammans med annat viltkött ett klimatsmart val av protein och också det enda som får grönt ljus från WWF:s köttguide.