Det var den 22 januari i år som den 28-årige Linköpingsbon körde bil på E4 i närheten av Nyköping. Mannen körde i en hastighet av 133 kilometer i timmen på en sträcka där högsta tillåtna hastighet är 90 kilometer i timmen.
28-åringen stoppades av polis och åtalades för brott mot trafikförordningen.
I polisförhör medgav visserligen att 28-åringen att han körde för fort – men nekade ändå till brott. Han påstod att han körde i mellan 90 och 95 kilometer i timmen när han uppmärksammade att en polisbil närmade sig bakifrån. Han säger sig då ha ökat hastigheten för att underlätta för polispatrullen, som han uppfattade var under utryckningen. 28-åringen uppgav att han körde om "några lastbilar" för att ge polisbilen fri väg.
Nyköpings tingsrätt accepterar dock inte 28-åringens förklaring. Av trafikförordningen framgår nämligen att en trafikant om nödvändigt ska stanna för att lämna fri väg för ett utryckningsfordon som till exempel en polisbil som kör med blåljus och sirener. Det finns dock, framhåller tingsrätten, inget lagstöd för att köra i en hastighet som överskrider högsta tillåtna hastighet i syfte att lämna fri väg för utryckningsfordon.
Slutsatsen är att Linköpingsbon inte hade rätt att köra så fort som han gjorde – och det oavsett om syftet var att underlätta för polisen eller inte. 28-åringen döms för brott mot trafikförordningen. Straffet blev penningböter på 4 000 kronor.