Vill utreda socker i skolan

Godis, glass, nyponsoppa och läsk serveras till barnen i förskola och skola. Ska det förbjudas? Nej, säger politikerna, det är svårt att kontrollera. Men oppositionen kräver att frågan utreds.

Skolan ska inte främja sockerkonsumtion anser en Linköpingsbo som vill att kommunen ska förbjuda socker  i barnomsorgen.

Skolan ska inte främja sockerkonsumtion anser en Linköpingsbo som vill att kommunen ska förbjuda socker i barnomsorgen.

Foto: Pontus Lundahl / TT

LINKÖPING2016-10-21 13:00

Det är i ett medborgarförslag som förslaget om sockerförbud har kommit.

– Det är välkänt att barnfetman ökar på samma sätt som vår konsumtion av socker stiger lavinartat, skriver förslagsställaren. Vad barnen äter hemma kan skolan inte påverka, men skolan ska inte främja sockerkonsumtion.

Förbudsförslaget handlar om produkter som framför allt består av socker.

– Skolan måste verka för hälsa och hälsosamma val. Det finns andra sätt att ha mysigt på, att festa till det på eller visa sin uppskattning på.

Barn- och ungdomsnämnden svarar att Linköpings kommun i och för sig strävar efter hälsosamma val i förskola och skola, men att det skulle vara svårt att kontrollera om ett förbud efterlevs.

Utbildningskontoret ska istället arbeta vidare på andra sätt med denna viktiga fråga, menar politikerna, eftersom kunskaper om bra kost kan ge stor effekt när det gäller val av livsmedel.

Oppositionspartierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna protesterar.

– Detta är en mycket viktig fråga och Koalitionen väljer att inte ens ta reda på om detta är ett problem på förskolor. Det tycker vi är olyckligt, säger Catharina Rosencrantz (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Vi förespråkar inte ett generellt förbud. Däremot vill vi veta hur det ser ut i skolverksamheterna vad gäller förekomsten av sockerprodukter i samband med firande av olika slag och att utifrån den kunskapen gå vidare med förslag på åtgärder.

Arkivbild
Arkivbild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!