Det föreslår Socialdemokraterna i ett nämndinitiativ.
I år har bildningsnämnden budgeterat för 500 sommarjobb, men på grund av coronapandemin kan det vara svårt att uppnå den nivån. Och varje år söker över 1 000 gymnasieungdomar ett sommarjobb. Som en lösning föreslår Socialdemokraterna att kommunen delfinansierar lönekostnaden för privata företag som erbjuder sommarjobb åt ungdomar som kommunen anvisar.
En sådan modell har tidigare funnits i Linköpings kommun – och lett till många fler sommarjobb – men lämnats på grund av två skäl: att kommunen som arbetsgivare för den sommarjobbande inte har kontroll över arbetsmiljön när arbetsplatsen inte är i kommunens regi och att sommarjobben kunde ses som stöd till enskilda näringsidkare.
– Frågan om arbetsmiljön kan hanteras så att kommunen kan tillhandahålla kommunala handledare. Kommunen skulle finansiera 50 procent av lönekostnaden, inte hela kostnaden som tidigare. Samma modell har bland annat testats av Lunds kommun 2020, säger Jonatan Hermansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden.
Åsa Wennergren (L), nämndens ordförande, lovar ett svar till initiativtagarna nästa månad.
– Vi vill också att så många ungdomar som möjligt får sommarjobb, men vi har det yttersta arbetsmiljöansvaret och det är den viktigaste frågan som måste lösas. Vi ska titta på hur Lund har gjort och om det är möjligt att göra samma sak i Linköping, säger hon.