Vill locka unga till sin bransch

Det är svårt för restauranger att rekrytera personal, trots att det finns jobb att få.29-åriga Rodi Shekho, arbetsledare på Pizza hut i Linköping, deltar i en nationell kampanj för att locka unga till branschen.

Arbetskamrater. Rodi Shekho och Emma Hellberg har jobbat ihop på Pizza hut i Linköping sedan starten för fyra år sedan.

Arbetskamrater. Rodi Shekho och Emma Hellberg har jobbat ihop på Pizza hut i Linköping sedan starten för fyra år sedan.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-01-28 17:40

Det är besöksnäringens branschorganisation Visita som driver kampanjen Världens jobb där man lyfter fram besöksnäringen och restaurangyrket. Bland annat gör man videointervjuer med representanter från olika grenar i branschen.

– Vi tycker att Rodi Shekho i Linköping är en bra förebild, säger Malin Bergsvik, projektledare på Visita.

Rodi Shekho fick jobb på Pizza hut i Linköping när restaurangen öppnade i Tornby.

– Min pappa hade en restaurang i tolv år men då kände jag att jag aldrig ville jobba i den branschen. Jag gick första året på naturvetenskapliga programmet och bytte sedan till samhälls/ekonomiprogrammet. Men i dag ångrar jag det. Jag skulle ha haft mycket större nytta av hotell- och restaurang, säger han.

Ett skäl till att Visita driver frågan är just att många skolor har dragit ned på utbildningarna inom restaurang/livsmedel och hotell/turism på grund av lågt antal sökande.

– Det finns många förutfattade meningar kring de här jobben. Men många inom besöksnäringen trivs och utvecklas i jobbet, säger Malin Bergsvik.

Restaurangchefen på Pizza hut i Linköping, Emma Hellberg, håller med om att det är svårt att rekrytera.

– När man väl hittar dem så brukar det vara duktiga medarbetare. Men många som kommer på intervju är inte tillräckligt motiverade .

Rodi Shekho började i köket på Pizza hut, blev så småningom kökschef och är nu arbetsledare i restaurangen.

– När jag började här och fick ansvar så växte även intresset för restaurangbranschen och drivet att utvecklas.

Han tror att det finns olika sätt att se på restaurangjobbet:

– En del ser restaurangjobb som lågstatusyrken och vill inte ens ge det ett försök. En del går hellre arbetslösa. Men i själva verket är det väldigt inspirerande, säger han.

Och vilken typ är du?

– Jag är nog mer av en slitvarg, en sådan som gör ett bra jobb nästan var man än hamnar. Men jag märkte snabbt att jag trivdes med att träffa gästerna. Vi har till och med fått blommor hitsända av gäster som uppskattat servicen.

Vad siktar du på?

– Jag har egentligen inte haft några mål. Men det har byggts upp under tiden jag jobbat. Och det är att en dag driva en egen restaurang. Det finns många möjligheter till fortbildning. Jag går en utbildning nu för att kunna bli biträdande restaurangchef till exempel.

Om besöksnäringen

Besöksnäring omfattar allt från turismupplevelser och kultur, olika evenemang till handel och restauranger.

En femtedel av alla nya jobb skapas i besöksnäringen, enligt branschorganisationen Visita.

Fram till år 2023 kommer vår besöksnäring uppskattningsvis skapa runt 50 000 nya jobb, varav ungefär 5 000 kockar.

Visita beskriver besöksnäringen som en näring med stora karriärmöjligheter i hela världen.

Se mer: www.visita.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!