Vill bryta isen – med Halalkomedi

Med humor vill Diyari Mahmoud bryta isen och skapa förståelse i samhället. Varför lyssnar invandrare på vattenmeloner? Och kan du verkligen bli smittad av halal-kött?

Facebook. På sidan Halal komedi lägger Diyari Mahmoud upp sina sketcher.

Facebook. På sidan Halal komedi lägger Diyari Mahmoud upp sina sketcher.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Linköping2017-10-21 08:00

Allt började i somras, under ramadan. Linköpingsbon Diyari Mahmoud som är muslim och arbetar som elkraftingenjör på Tekniska verken fastade på jobbet. När 17 personer frågat honom varför han inte följer med på lunch bestämde han sig för att göra en sketch om det, och det blev den första av många.

– Då fick jag fram karaktären Bosse. Alla svenskar är inte som Bosse såklart, han är den där frågvisa som inte känner till våra vanor och seder. Jag har stött på flera Bosse i livet, säger Diyari Mahmoud.

Diyari skapade då sidan Halal komedi, som finns både på Facebook och Youtube, där han lade upp sin första sketch.

– Halal betyder okej, godkänt, det handlar inte alltid om slakt. Så godkänd komedi. Det är inte alla som tycker att den är godkänd men jag tycker namnet klingade bra, säger Diyari med ett skratt.

På Facebook har sidan nu över 5 000 följare, men det är ännu fler som nås av hans sketcher. "Invandraren köper vattenmelon" är hans mest kända och har visats över 600 000 gånger.

– Det är jättekul. Jag hade inte ens drömt om att det skulle bli såhär. Att videorna har nått så många är det viktigaste, men jag siktar på att få fler följare.

Men det handlar inte bara om skratt när Diyari lägger upp en video. Med sin humor vill han skapa förståelse.

– Det finns fördomar om både svenskar och icke-svenskar. De här sketcherna kan bryta isen och föra oss närmare varandra genom att vi kan skratta åt våra fördomar och vanor. Jag tror att komedin kan öppna upp en barriär och göra så att man för en dialog. Du gör så, jag gör så, låt oss skratta åt det istället för bråka med varandra.

Sedan den där första sketchen har Diyari fått lära sig att filma och redigera. Idéerna till sina videor får han i vardagen. Förutom karaktären Bosse spelar han sig själv, Mellanöstern-mamman och flera andra.

– Att spela mig själv är enkelt, det är att spela någon annan som är det svåra. Jag har alltid varit familjens clown och har alltid haft lätt för att stå på scen, men jag har aldrig hållit på med något sånt här förut, säger han.

Diyaris sketcher skapar mycket positiva reaktioner från människor som känner igen sig. Men det är inte alla som skrattar.

– Det händer att vissa reagerar kritiskt, men det hade jag räknat med. Till exempel var det många som reagerade över videon om halal-slakt. Min ambition är inte att tvinga någon att äta halal-kött, men jag vill att fördomarna om hur djuret behandlas ska försvinna. I Sverige bedövas alla djur innan de slaktas och enda skillnaden är att djuret vänds mot Mecka och det bes en bön över djuret. Men det roliga med sketchen är att Bosse tror att han blir smittad av köttet, det finns de som tror det!

Att tro att halal-kött är någonting smittsamt är inte vanligt enligt Diyari. Men den sortens okunnighet finns, och den vill han motverka.

– Jag vill inte slå dem på fingrarna men genom ett skratt kanske man tänker till en extra gång, tänkte jag verkligen rätt första gången? Kanske måste jag ta reda på mer?

I framtiden vill Diyari kunna lägga ner mer tid på Halal komedi. Nu tar jobb och familj upp mycket av hans tid.

– För tillfället ser jag det mest som en rolig hobby. Jag vet inte om jag kommer kunna jobba med det här på heltid, jag har redan ett yrke som jag trivs med. Men jag skulle vilja lägga ner mer tid på det här, säger Diyari Mahmoud.

Humor. Diyari Mahmoud har alltid varit familjens clown.
Humor. Diyari Mahmoud har alltid varit familjens clown.

Namn: Diyari Mahmoud

Ålder: 31 år

Bor: Johannelund, Linköping

Familj: Gift och har en son på 7 månader

Läser: Raskrigaren av Mattias Gardell, jag tycker om verklighetsbaserade böcker.

Tittar på: Dokumentärserier såsom The Keepers och Making a murderer

Bäst med Linköping: Det är en växande stad

Sämst med Linköping: Bilköerna efter jobbet

Komiker jag gillar: Dave Chappelle, Magnus Betnér och Soran Ismail

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!