Vilka vill styra Linköping med S och MP?

S+MP. Troligt, så här långt. Men för en riktigt övertygande majoritet i stadhuset räcker det inte. Till vem går nästa invit?

Foto:

Linköping2014-09-20 12:00

En allians med endast (S) och (MP) representerar lite drygt 40 procent av de lokala rösterna. Blir det strid på kniven i någon fråga kan det visa sig vara för lite om de övriga partierna är av en annan åsikt, och överens. En farhåga som kan störa nattsömnen för ansvariga politiker inom (S) som ”tecknat kontrakt” med Linköpingsborna om förändringar inom – bland annat – både skola och äldreomsorg.

Så till vem går frågan härnäst?

I somras slog kommunalrådet Jakob Björneke (S) upp dörrarna på vid gavel för ett samarbete med Folkpartiet. I en intervju i Linköpings tidning sa han att de två partierna för det mesta är överens.

En annan tanke kunde ju vara att skaka liv i den – sedan valet 2006 – avsomnade Folkrörelsealliansen med S och C.

Dags för repris, Muharrem Demirok?

– Det är rena spekulationer. Jag har ingen ambition att kontakta någon part i det här.

Demirok menar att det är öppen fråga hur samarbetet i Alliansen ska organiseras efter ett val där man inte fick majoritet.

Är ni inte längre en Allians?

– Jag kan bara konstatera att den konstellation vi hade i Linköping inte räcker till för en majoritet i fullmäktige och att Centerpartiet gjorde ett bra val.

Betydligt klarare besked ger vänsterpartiets Jessica Holmqvist som säger att partiet har fört informella samtal med Socialdemokraterna.

– Vi ställer oss positiva till samarbete. Den parlamentariska situationen är svår i Linköping och vi bidrar gärna med att få ihop ett stabilt majoritetssamarbete, säger hon.

Sverigedemokraterna är också öppna för samarbete. Men de har inte fått någon fråga och lär nog inte få någon heller, enligt Jonas Andersson, talesman för partiet.

– Ingen har tagit kontakt med oss och jag har sett i media att S har inställningen att de inte ska samarbeta med oss. Men vi tänker ändå klargöra att vi är beredda att ta ansvar för vår del. Vill de vara kvar i sandlådan får de vara där.

Kristdemokraterna verkar däremot inte har några planer på att byta ut Alliansen genom att ta några steg vänsterut, enligt partiets talesperson Andreas Ardenfors.

– Vi håller just på att summera valet och jag ser fram mot att fortsätta ett fruktbart samarbete med Alliansen,säger han.

Om partiet skulle få en fråga från (S) – vilket Andreas Ardenfors ser som utopisk – skulle han ”sätta sig ner och fundera på vad frågan innebär”.

S själva, vad säger de?

– Vårt mål är att ingå i ett styrande samarbete. Vi stänger inga dörrar, varken åt vänster eller till de borgerliga mittenpartierna. Vi hoppas att alla goda krafter är beredda att ta det ansvar som krävs för att hitta breda, långsiktigt hållbara lösningar som utgår från Linköpingsbornas bästa och inte utgår från snäv blockpolitik, skriver Kristina Edlund i ett mejl till Corren.

,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!