Det är lika bra att svara på frågan som många nog ställer sig: Är Saabs kommunikationsdirektör möjligen släkt med Margot Wallström (S), före detta EU-kommissionär och utrikesminister?
Svaret är ja. Viktor Wallström är son till den tidigare toppolitikern.
Vad tycker din mor om att du jobbar på Saab?
– Jag är superstolt över min kära mor på alla sätt och vis. Sedan är vi två olika personer och jag vill gå min egen väg och bygga min egen karriär. Hon tycker att det är ett intressant jobb, som ligger i mittfåran av så många olika verksamheter.
Viktor Wallström har inte varit politiskt engagerad i Socialdemokraterna.
Blir det hetsiga diskussioner när du träffar din mor?
– Ja, så har det varit under hela min uppväxt. Det har varit hetsiga diskussioner om både det ena och det andra. Jag älskar att diskutera sakar och det gör hela min familj. Men det kan röra precis vad som helst.
Viktor Wallström är 37 år och har tidigare bland annat arbetet som kommunikations- och hållbarhetschef för Tele2. Sedan oktober förra året är han Saabs kommunikationsdirektör och ingår i koncernledningen.
Hur hamnade du på Saab?
– Jag fick en fråga om jag var intresserad och min första tanke var att jag hade ganska dålig koll på Saab som bolag. Det har jag insett nu, sedan jag börjat, att jag hade otroligt dålig koll på Saab. Det tror jag att ganska många har.
De flesta Linköpingsbor vet att företaget har utvecklat stridsflygplan som Tunnan, Lansen, Draken, Viggen och Gripen. Men faktum är att det är lite si och så med allmänhetens kunskaper om vad Saab gör. En undersökning som företaget lät göra för ett par år sidan visade att var fjärde tillfrågad trodde att Saab tillverkar personbilar.
– Jag tror att fler bör känna till vad Saab gör. Bara en procent av de tillfrågade kände till att vi tillverkar ubåtar, säger Viktor Wallström.
Hur många känner till att Saab även tillverkar stridsflygplan?
– Det är ungefär 40 procent av de tillfrågade som vet att vi tillverkar stridsflygplan. Att så många tror att vi tillverkar bilar är ett problem, inte minst i förhållande till den rekrytering av personal som vi behöver göra framöver.
Rysslands anfall på Ukraina och Sveriges kommande Nato-anslutning har gjort att den säkerspolitiska diskussionen hamnat i förgrunden. För Saabs del innebär det försämrade säkerhetsläget att företaget befinner sig i en ny situation.
– Med det omvärldsläge som råder nu och det tragiska kriget i Ukraina är det klart att det finns ett annat intresse kring de förmågor som vi förser Sverige med. Jag ser det som en skyldighet att informera om vad vi gör. Det är också en möjlighet när man nu sitter runt middagsborden och pratar om försvarsfrågor och det geopolitiska läget.
Saab har under de senaste veckorna lanserat en reklamkampanj som bland annat synts i sociala medier, tidningssajter och på busshållsplatser. Målet är, bland annat, att fler ska få upp ögonen för företaget som en potentiell framtida arbetsgivare.
– En positiv bieffekt av kampanjen är att vi också skapar intern stolthet. Saab har varit ganska tillbakadraget när det gäller utåtriktad kommunikation. Jobbar man på Saab och står och väntar på bussen på morgonen och ser företagsloggan och en bild på Gripen så bygger det intern stolthet.
Saab behöver rekrytera drygt 1 000 anställda bara i år. Hur ser det ut i Linköping?
– Linköping är en stor del av Saab och det är hundratals tjänster som behöver tillkomma även här. Det är inom alla olika discipliner. Det är allt från mjukvaruingenjörer, systemingenjörer till tekniker, montörer och chefer. Det är en stor och bred grupp som vi vill rekrytera. Många har fått upp ögonen för vad vårt syfte är, att göra människor och samhällen säkra.
Är det svårt att hitta personal?
– Ja, det är en jättetuff arbetsmarknad. Det är hård konkurrens om ingenjörer. Men vi ser en positiv trend och ett starkt ökat intresse för företaget. En del känner att det finns en trygghet i att jobba i ett företag som Saab. Vi är faktiskt den största arbetsgivaren för ingenjörer i Sverige just nu.
Saab har cirka 19 000 anställda runt om i världen, varav närmare 7 000 arbetar i Linköping. Med svenska mått mätt är det ett stort företag, men jämfört med andra tillverkare av försvarsmateriel är det verkligen ingen jätte i branschen.
– Vi är ett förhållandevis litet bolag om man tittar internationellt, men vi har alla produkter. Från det som är längst ner på botten till det som är högst upp i himlen och allt däremellan. Det är få andra försvarsföretag som har hela produktportföljen. Som svensk ska man känna stolthet över vad Saab har åstadkommit.
Regeringen har skjutit till medel för att göra konceptstudier för ett nytt stridsflygplan. Vad innebär det för Saab?
– Det är jättebra att man gör studier och att man börjar i tid. Det finns tre alternativ om man tittar bortom Gripen. Det är, för det första, att fortsätta med en egen inhemsk utveckling av stridsflygsystem, för det andra att man utvecklar ett nytt stridsflygplan i partnerskap med andra länder och för det tredje att man köper in ett annat system.
Föga förvånande är det de två första alternativen som Saabs kommunikationsdirektör hoppas på.
– Det är helt rätt att gå in med öppna ögon i en sådan studie och vi är så klart behjälpliga i alla alternativ. Vi tycker naturligtvis att det är viktigt att man tar till vara på den fantastiska erfarenhet och kunskap som vi har byggt upp under så många års tid.
Men är förhoppningen från Saabs sida att det ska utvecklas ett nytt stridsflygplan efter Gripen?
– Absolut, det är klart att vi vill fortsätta att bygga världsledande flygplan.
Vad gör egentligen en kommunikationsdirektör för ett börsnoterat bolag?
– Jag ser till att vi informerar på ett formellt sätt till aktiemarknaden. Det är väldigt regelstyrt. Sedan är den interna kommunikationen viktig, inte minst i den tillväxtfas som vi befinner oss i med de rekryteringsplaner som vi har.
Kommer Saabs finnas kvar på Twitter?
– Ja, tills vidare i varje fall.
Viktor Wallström säger att Saab är ett företag som i högsta grad påverkas av yttre faktorer, från makroekonomiska trender till svensk inrikespolitik.
– Oavsett vad man ser på nyheterna så kommer det att påverka Saab. Vare sig det är priset på olja eller valutakurser eller den geopolitiska utvecklingen eller svensk arbetsmarknadspolitik. Jag tror att jag har Sveriges intressantaste kommunikationschefsjobb.
Saabs pressavdelning får återkommande frågor från mediejättar som CNN och Financial Times, men också från Blekinge Läns Tidning och Corren.
– Saabs vd Micael Johansson var med på CNN i går, vi kan prata med Financial Times tre gånger på en vecka. Sedan kan vi få frågor från en lokaltidning om det är ovanligt många måsar på varvet i Karlskrona. Ena gången är det världspolitik och andra gången är det något konkret. Spännvidden är spännande. Gripen är omtalat och man vet att det är ett kompetent system. Det gör att man får uppmärksamhet från hela världen.
Vad innebär ett svenskt Nato-medlemskap för Saab?
– Det är klart att det är en fördel att vara på insidan. Vi har jobbat med Nato i många år. Men det är en skillnad att jobba inne i Nato. Nato-länder har en tendens att köpa försvarsmateriel av andra Nato-länder. Det blir en skillnad för oss, säger Viktor Wallström.