Trenden startade i de stora livsmedelskedjorna. Plocka i en burk och betala efter vikt. Grönsaker, frukt, ost, räkor, kyckling, ja det mesta finns att få. Kontrollen över det här finns hos kommunens livsmedelsinspektörer.
– De olika ingredienserna ska plockas med var sin gaffel, sked eller tång, betonar Kalle Tegnestedt, en av livsmedelsinspektörerna i Linköping.
Allt fler butiker vill säljaHan håller absolut med om att trenden med salladsbarer har ökat rejält. Nu finns möjligheten också i en hel del mindre butiker.
Tegnestedt betonar att hygienen kräver att det finns så kallat "kundskydd". Innebörden är att livsmedelsbunkarna måsta ha skydd som glasskivor eller liknande för att inte bakterierna ska hoppa i och växa till sig.
Men viktigast av allt är att själva salladsdisken har rätt temperatur, beroende på vad som finns att välja bland. Skaldjur, lax och skalade ägg till exempel får förvaras i max fyra grader. Samma gäller olika röror och blandningar med majonnäs.
Bäst med max fyra graderFör övrigt, som grönsaker och frukt, räcker det med att temperaturen hålls på max åtta grader. Men de flesta förvaringsvagnar har ingredienser av olika slag i bunkar intill varann, då är alltså fyra grader ett absolut maximum.
Självklart måste det också vara ordning på platsen, någon ur personalen måste hålla koll så att inte vi kunder spiller och slaskar.
Ingår i livsmedelsinspektionernaNär livsmedelsinspektörerna för förvarnade eller oplanerade kontroller i livsmedelsbutikerna tas en extra koll på salladsvagnarna, särskilt på temperaturen. Ingen butik vill vara den vars salladskunder mår dåligt efter att noggrant ha valt ut sin sallad.