Över 300 000 kvinnoliv går förlorade varje år efter komplikationer i samband med en graviditet, förlossning eller osäker abort, enligt RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning). Under lördagen slöt människor på 50 orter i landet ihop för att manifestera alla kvinnors rätt att överleva.
Marschen är skapad av RFSU, men på flera orter arrangeras den av privatpersoner. I Linköping är det tvåbarnsmamman Johanna Sörensson som bjudit in till evenemanget via Facebook. Hon säger att frågan om mödradödlighet är central i Sverige just nu.
– Jag tycker att det är viktigt att vi får fler barnmorskor. De är pressade och kan inte göra det jobb de ska. Detta drabbar eftervården. I och med låg personaltäthet så upptäcks inte alltid förlossningsskador och kvinnar lyssnas inte på. BB i Sollefteå och Stockholm läggs ner och därför är det många som engagerar sig just nu. Vi behöver fler insatser till förlossningsvården, säger Johanna Sörensson.
– Förlossningen ska gå snabbt. Det skyndas på, i vissa fall med läkemedel, beroende på hur belagt BB är. I Sverige är det en på 12 900 kvinnor som dör, säger Johanna Linblad som hjälpt till att arrangera marschen samt höll tal.
– Det handlar om överbelastning. Personalen själva vill inte ha det så här. Det är bra i Sverige men ska vi vara ett föregångsland måste vi fortsätta vara bra, säger Johanna Sörensson.
Ute i världen beror flera dödsfall på osäker abort. I fattiga landet Sierra Leone mister en av 17 kvinnor livet i samband med graviditet.